To torcik tylko dla dorosłych bo jest mocno alkoholowy. Między kakaowymi blatami biszkoptu rzucanego ciasta ukryte są 3 rodzaje kremów i "specjalne" powidła śliwkowe, a całość jest mocno nasączona śliwowicą.
Pomysł na niego powstał z myślą o wykorzystaniu owoców z nalewki. Nie lubię marnować jedzenia, szkoda było mi wyrzucić śliwki więc leżakowały w lodówce kilka tygodni, aż przyszedł na nie czas.
Kakaowy biszkopt rzucany
Składniki :
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki* cukru
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
Śmietankowy krem budyniowy
Składniki:
- 2 opakowania(80g) budyniu śmietankowego
- 0,7l mleka
- 100g masła
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
Gotowy budyń przykryć folią spożywczą by ta dotykała jego powierzchni(zapobiegnie to tworzeniu się kożucha) i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z łyżką cukru na puszystą i jasną masę, a następnie dodawać do niej po jednej łyżce zimnego budyniu każdorazowo dobrze go rozmiksowując. Gdyby krem był za gęsty i nawijał się na łopatki miksera można dodać 1-2 łyżki mleka.
Kakaowy krem śmietankowy
Składniki:
- 400ml śmietany 36%
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, a po przestudzeniu dodać ją do śmietany i krótko wymieszać mikserem.
Waniliowy krem śmietankowy
Składniki:
- 400ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstrakty z wanilii
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
Powidła śliwkowe*
Składniki:
- 0,5 kg śliwek z nalewki
- 0,5 szklanki** cukru
- 100 ml śliwowicy
Do lekko przestygniętej masy dodać śliwowicę i dobrze wymieszać.
Polewa
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki mleka
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru
- łyżka masła
Odstawić do lekkiego stężenia
Nasączenie
Składniki:
- 200ml śliwowicy
- 50ml wody
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 4 części, pierwszy blat nasączyć, wyłożyć na niego 1/4 powideł oraz krem budyniowy, ułożyć drugi blat, nasączyć, nałożyć powidła i kakaowy krem, przykryć trzecim blatem ciasta, ponownie nasączyć, powidła, krem waniliowy. Nakryć ostatnim blatem który również nasączyć.
Tężejącą polewę wylać na tort i delikatnie rozprowadzić.
Całość odstawić na 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Udekorować płatkami migdałów.
Jeśli komuś zależy na równych warstwach kremów na około tortu można go składać w zapiętej tortownicy. Wtedy nic nie będzie wyciekać i mieszać się ze sobą.
* - jeśli nie mamy owoców z nalewki można wykorzystać zwykłe powidła śliwkowe wymieszane z alkoholem
** - szklanka o pojemności 250ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz