18 mar 2013

Tort czekoladowo-śliwkowy z kopem


To torcik tylko dla dorosłych bo jest mocno alkoholowy. Między kakaowymi blatami biszkoptu rzucanego ciasta ukryte są 3 rodzaje kremów i "specjalne" powidła śliwkowe, a całość jest mocno nasączona śliwowicą.

Pomysł na niego powstał z myślą o wykorzystaniu owoców z nalewki. Nie lubię marnować jedzenia, szkoda było mi wyrzucić śliwki więc leżakowały w lodówce kilka tygodni, aż przyszedł na nie czas.



Kakaowy biszkopt rzucany
Składniki :
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  •  3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli 
Sposób wykonania znajduje się tutaj<klik>

Śmietankowy krem budyniowy
Składniki:
  • 2 opakowania(80g) budyniu śmietankowego
  • 0,7l mleka
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
0,5l mleka wlać do garna razem z 3 łyżkami cukru, solą i doprowadzić do wrzenia, w pozostałej części mleka rozrobić budynie i powstałą masę wlać do gorącego mleka intensywnie mieszając by niepowstały grudki. Budyni powinien być bardzo gęsty.
Gotowy budyń przykryć folią spożywczą by ta dotykała jego powierzchni(zapobiegnie to tworzeniu się kożucha) i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 

Miękkie masło utrzeć z łyżką cukru na puszystą i jasną masę, a następnie dodawać do niej po jednej łyżce zimnego budyniu każdorazowo dobrze go rozmiksowując. Gdyby krem był za gęsty i nawijał się na łopatki miksera można dodać 1-2 łyżki mleka.



Kakaowy krem śmietankowy
Składniki:
  • 400ml śmietany 36%
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy śmietana zacznie gęstnieć należy uważać by jej nie przebić i nie zrobić masła. Pod koniec ubijania dodać kakao i połączyć je z masą.
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, a po przestudzeniu dodać ją do śmietany i krótko wymieszać mikserem.

Waniliowy krem śmietankowy
Składniki:
  • 400ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstrakty z wanilii
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
Postępować tak samo jak w przypadku ww. kremu z tym, że zamiast kakao do śmietany dodać ekstrakt z wanilii.

Powidła śliwkowe*
Składniki:
  •  0,5 kg śliwek z nalewki
  • 0,5 szklanki** cukru
  • 100 ml śliwowicy
Owoce rozdrobnić nożem na mniejsze cząstki i wraz z cukrem umieścić je na patelni teflonowej(lub innej nieprzywierającej). Smażyć, do momentu aż śliwki zmiękną i zaczną się rozpadać. Zajmie to ok. 30-40 minut.
Do lekko przestygniętej masy dodać śliwowicę i dobrze wymieszać.

Polewa
Składniki:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła
 Mleko z kawą i cukrem zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić posiekaną czekoladę i masło. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się pięknie błyszcząca.
Odstawić do lekkiego stężenia

Nasączenie
Składniki:
  • 200ml śliwowicy
  • 50ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Wykonanie:
 Biszkopt przekroić na 4 części, pierwszy blat nasączyć, wyłożyć na niego 1/4 powideł oraz krem budyniowy, ułożyć drugi blat, nasączyć, nałożyć powidła i kakaowy krem, przykryć trzecim blatem ciasta, ponownie nasączyć, powidła, krem waniliowy. Nakryć ostatnim blatem który również nasączyć.
Tężejącą polewę wylać na tort i delikatnie rozprowadzić.
Całość odstawić na 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Udekorować płatkami migdałów.

Jeśli komuś zależy na równych warstwach kremów na około tortu można go składać w zapiętej tortownicy. Wtedy nic nie będzie wyciekać i mieszać się ze sobą.





* - jeśli nie mamy owoców z nalewki można wykorzystać zwykłe powidła śliwkowe wymieszane z alkoholem
** - szklanka o pojemności 250ml




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz