30 mar 2013

Pomidorowa zupa rybna

 

Gęsta pomidorowa zupa krem z dorszem i ryżem. Ostra bo z dodatkiem chilli, wprost idealna na rozgrzewający posiłek po dniu spędzonym w pracy.
Pomimo, że składa się z dość dużej ilości składników jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, miksujemy, zasypujemy ryżem, a pod koniec dodajemy rybę. To wszystko, a mamy pyszny, pełny posiłek.



Składniki:
  • 0,7l wody
  • 2-3 marchewki
  • pół pietruszki
  • 1cm imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki sproszkowanego chilli lub w płatkach
  • sok z jednej sytryny
  • 400g pomidorów z puszki
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 płaty dorsza
  • 0,5 szklanki ryżu*
  • bazylia
  • sól, pieprz
Do garnka wlać wodę, marchew i pietruszkę obrać, pokroić na 3cm kawałki i wrzucić do wody, dodać posiekaną cebulę, zgniecione ząbki czosnku, kawałek imbiru, sól, pieprz. Gotować, aż warzywa zmiękną.
Wyjąć imbir(jeśli ktoś chce można go zostawić), wrzucić do bulionu pomidory, koncentrat, obie papryki i zmiksować blenderem na gładki krem.
Ponownie zagotować, wcisnąć sok z cytryny, wsypać ryż i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wrzucić rybę pokrojoną w 3cm kostkę(na tym etapie można również dodać np. krewetki) i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut by ryba doszła.

Podawać posypane bazylią.

* - można zastąpić go drobnym makaronem lub ugotowaną ciecierzycą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz