Gęsta pomidorowa zupa krem z dorszem i ryżem. Ostra bo z dodatkiem chilli, wprost idealna na rozgrzewający posiłek po dniu spędzonym w pracy.
Pomimo, że składa się z dość dużej ilości składników jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, miksujemy, zasypujemy ryżem, a pod koniec dodajemy rybę. To wszystko, a mamy pyszny, pełny posiłek.
Składniki:
- 0,7l wody
- 2-3 marchewki
- pół pietruszki
- 1cm imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki sproszkowanego chilli lub w płatkach
- sok z jednej sytryny
- 400g pomidorów z puszki
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3-4 płaty dorsza
- 0,5 szklanki ryżu*
- bazylia
- sól, pieprz
Wyjąć imbir(jeśli ktoś chce można go zostawić), wrzucić do bulionu pomidory, koncentrat, obie papryki i zmiksować blenderem na gładki krem.
Ponownie zagotować, wcisnąć sok z cytryny, wsypać ryż i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wrzucić rybę pokrojoną w 3cm kostkę(na tym etapie można również dodać np. krewetki) i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut by ryba doszła.
Podawać posypane bazylią.
* - można zastąpić go drobnym makaronem lub ugotowaną ciecierzycą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz