30 mar 2013

Sernik kajmakowy


Tym sernikiem jestem zachwycony! Stał się moim ulubionym i pewnie często będzie wracał przy okazji jakiś uroczystości, a i bez nich też go chętnie zrobię.
Jest delikatny, kremowy, niezbyt słodki, po prostu idealny w każdym calu. Każdy kęs trzeba celebrować. Inaczej się nie da....


Spód
Składniki:
  •  60g masła
  • 1,5 szklanki* mąki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Mąkę, zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać zimne masło i posiekać je z suchymi składnikami, dodać jajko. Szybko zagnieść i odstawi do schłodzenia na 10 minut.
/ w razie potrzeby gdyby ciasto nie chciało się związać można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody/


Masa serowa
Składniki:
  • 0,7kg sera
  • 400g jogurtu greskiego
  • 400g masy kajmakowej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy(40g)
Wszystkie składniki prócz jajek umieścić w misce i połączyć mikserem na niskich obrotach, następnie dodawać po jednym jajku, każdorazowo je rozmiksowując.




Polewa
Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli**
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 100g płatków migdałów
 Wodę, cukier i sól umieścić w rondelku. Podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gdy zacznie nabierać bursztynowej barwy zmniejszyć ogień i dodać kajmak, intensywnie mieszać, aż do jego rozpuszczenia.
Gdy masa będzie miała ciemno złoty kolor dodać mleko. Uwaga! Może pryskać więc trzeba uważać.

Płatki migdałów wrzucić na suchą patelnię i prażyć ok. 5 minut, aż do ich zrumienienia.



Wykonanie:

Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki formy wykleić ciastem. Nakłuć je widelcem, obciążyć grochem zawiniętym w folię aluminiową(zapobiegnie ona też zapadnięciu się boków do środka) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, po 15 minutach wyjąć obciążniki i podpiekać kolejne 5-6 minut.

Na spód wylać masę serową, a do piekarnika wstawić naczynie z wrzącą wodą.
Sernik piec przez 60-80 minut w 160-170ºC. Gdy sernik zetnie się z wierzchu wyłączyć grzanie i zostawić go bez uchylania drzwiczek na pół godziny, po tym czasie lekko uchylić piekarnik i zostawić go do wystudzenia.

Polewę wylać na przestudzony sernik i posypać ją prażonymi migdałami.
Sernik chłodzić w lodówce bez przykrycia przez noc.



* - szklanka o pojemności 250ml
** - jeśli nie lubimy słonego karmelu można ją pominąć, ale moim zdaniem dobrze współgra ze słodkim sernikiem






2 komentarze:

  1. Dostałam link do strony od kolegi,który stwierdził,że żona zrobiła mu (ten)sernik i był to najwspanialszy sernik,jaki miał kiedykolwiek w gębie;)
    Przejrzałam wszystkie serniki i brak mi słów,na to jak one wyglądają-pięknie,smakowicie itp.
    Nie umiem piec i wydaje mi się to trudne,ale widząc takie ciasta-nie sposób zrobić kolejnego podejścia do pieczenia...Może się nauczę?...
    Rzuciło mi się w oczy,że są bardzo wyrośnięte i wysokie te serniki...Są takie w rzeczywistości czy to kwestia odpowiednich zdjęć? No i właśnie zdjęcia-są przepięknie zrobione,jak do jakiejś luksusowej książki o ciastach. Jestem pod wrażeniem ogromnym!!! a jeszcze bardziej,że to wszystko piecze chłopak. Niewielu znam dobrze gotujących facetów i ani jednego,który potrafiłby upiec takie serniki...No "posłodziłam" trochę w tym komentarzu ale dawno nie byłam pod tak wielkim wrażeniem czegoś.

    Pozdrawiam serdecznie i czekam na przepisy i zdjęcia kolejnych serników:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! Ale komentarz. Dziękuję, bardzo mnie cieszą takie opinię bo robię to z pasją i fajnie, że ktoś to docenia. :)

    Co do wysokości serników. To są one dość wysokie, bo zawsze napełniam formy po brzeg praktycznie(chyba, że są one robione z dodatkiem ubitej piany z białek, wtedy rosną i nie ryzykuję wylania się bo sprzątanie piekarnika to najgorsza sprawa jaka może być...) no i mogą potęgować to proporcje formy, bo robię je zazwyczaj w wielkości 21-23cm.
    Jeszcze raz dziękuję, za miłe słowa i już teraz zapraszam bo niedługo pojawi się sernik chałwowy, który okazał się hitem tych świąt. :)

    OdpowiedzUsuń