7 sty 2014

Risotto z krewetkami i kurkami


Zimy brak więc może coś lżejszego na obiad?
Dziś zapraszam na risotto z krewetkami i kurkami, doprawione natką pietruszki, szałwią no i oczywiście parmezanem. :)
Jeśli krewetki Wam nie leżą polecam:
-risotto z dynią i griszkiem
-risotto z suszonymi borowikami i gorgonzolą

Składniki:
  • 200g ryżu Arborio
  • 500-600ml domowego wywaru warzywnego
  • 150ml białego wina
  • duża cebula posiekana w pół plasterki
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 15-16 krewetek
  • 300g kurek
  • 50g masła
  • 50g parmezanu
  • natka pietruszki, szałwia
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę, kurki, przyprawy oraz czosnek zeszklić na oliwie, gdy zaczną się rumienić wsypać ryż i prażyć go ok. 2-3 minut, po tym czasie dolać wino i gdy zostanie wchłonięte dolewać w 4-5 turach po chochli gorącego wywaru(gdy jedna porcja zostanie wypita przez ryż dolać następną). Cały proces trwa ok. 20-25 minut.
Wraz z ostatnią porcją wywaru dodać krewetki, gotować je dosłownie minutę do momentu gdy zmienią kolor.
Risotto zdjąć z ognia, dodać masło, zioła i parmezan. Doprawić do smaku.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Coś mi te krewetki trochę nie pasują do grzybów... Zrobiłabym z samymi kurkami :)
    Ale to drugie risotto z borowikami i gorgonzolą wygląda na pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bałem się tego połączenia, ale okazało się całkiem smaczne. Tym bardziej nie ma co narzekać bo robiłem czystki w zamrażarce i powyciągałem wszystko co tam zalegało w niezbyt dużych ilościach, czyli akurat krewetki, kurki i domowy wywar ;)

      Usuń