Zimy brak więc może coś lżejszego na obiad?
Dziś zapraszam na risotto z krewetkami i kurkami, doprawione natką pietruszki, szałwią no i oczywiście parmezanem. :)
Jeśli krewetki Wam nie leżą polecam:
-risotto z dynią i griszkiem
-risotto z suszonymi borowikami i gorgonzolą
Składniki:
- 200g ryżu Arborio
- 500-600ml domowego wywaru warzywnego
- 150ml białego wina
- duża cebula posiekana w pół plasterki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 15-16 krewetek
- 300g kurek
- 50g masła
- 50g parmezanu
- natka pietruszki, szałwia
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wraz z ostatnią porcją wywaru dodać krewetki, gotować je dosłownie minutę do momentu gdy zmienią kolor.
Risotto zdjąć z ognia, dodać masło, zioła i parmezan. Doprawić do smaku.
Smacznego!
Coś mi te krewetki trochę nie pasują do grzybów... Zrobiłabym z samymi kurkami :)
OdpowiedzUsuńAle to drugie risotto z borowikami i gorgonzolą wygląda na pyszne :)
Też bałem się tego połączenia, ale okazało się całkiem smaczne. Tym bardziej nie ma co narzekać bo robiłem czystki w zamrażarce i powyciągałem wszystko co tam zalegało w niezbyt dużych ilościach, czyli akurat krewetki, kurki i domowy wywar ;)
Usuń