22 mar 2013

Stir-fry z kaszą gryczaną, kurczakiem i porem


Bardzo szybkie w przygotowaniu danie( jak sama nazwa wskazuje stir-fry; mieszaj i zmaż), szczególnie jeśli mamy już wcześniej ugotowaną kaszę.
Po prostu na rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystko co chcemy, szybko obsmażamy i już.


Składniki:
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 papryka
  • 2cm imbiru
  • pół małej cukini
  • ostra papryka
  • sok z połowy cytryny
  • 150g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę 3x3, doprawić solą, pieprzem i papryką.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone w krążki o grubości 3-4 mm pora i cukinię, posiekany w słupki imbir i kaszę. Zgarnąć zawartość patelni na bok i wrzucić kurczaka. W czasie gdy mięso się usmaży warzywa zmiękną.
Gdy mięso jest gotowe wymieszać zawartość patelni, dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, sokiem z cytryny.

Podawać posypane kolendrą lub inną ulubioną zieleniną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz