Jak mówiłem, serniki to jedne z moich ulubionych ciast więc proszę przygotować się na sporą ich ilość :)
Tym razem w wersji kawowo-czekoladowej z kakaową pianką.
Diabelnie prosty w wykonaniu bo dosłownie wymieszany łyżką, a jaki smaczny! Pieczony w kąpieli wodnej dzięki czemu jest wilgotny i mazisty czyli taki jaki lubię najbardziej.
Spód
Składniki:- 60g masła
- 1 szklanka* mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
/ w razie potrzeby gdyby ciasto nie chciało się związać można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody/
Masa serowa
Składniki:
- 0,7kg sera na sernik
- 400g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 0,5 szklanki cukru**
- 1 budyń śmietankowy(40g)
- 3 żółtka i 1 jajko
- 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 80ml likieru kawowego***
- 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzoną dodać do masy i dokładnie z nią połączyć.
Pianka
Składniki:
- 3 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1,5 łyżki kakao
- łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody do jej rozpuszczenia
- śmietana 18%
Ubijać mikserem, aż piana będzie sztywna i lśniąca(ok. 8-10 minut), zdjąć znad kąpieli wodnej i delikatnie wmieszać kakao.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , schłodzić i dodać do piany.
Odstawić do przestygnięcia.
Wykonanie:
Tortownicę 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować ciasto lub wykleić nim dno formy. Nakłuć widelcem i piec ok. 15 minut w 180º. Wyjąć, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160-170ºC i wstawić do niego naczynie z wrzącą wodą.
Na podpieczony spód wylać masę serową i piec ok. 60-70 minut, aż do momentu gdy sernik się zetnie.
Po upieczeniu nie uchylać piekarnika przez pierwsze 20 minut, następnie delikatnie otworzyć drzwiczki i pozostawić tak ciasto na 3-4 godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto i wylać na nie piankę. Dla ozdoby można w kilku miejscach zrobić kleksy z kwaśnej śmietany i rozprowadzić je za pomocą wykałaczki w fantazyjne wzory.
Schłodzić w lodówce całą noc i podawać.
* - szklanka o pojemności 250ml
** - ilość cukru według własnych upodobań. Polecam spróbować masy przed dodaniem jajek czy jest wystarczająco słodka dla nas.
*** - można zastąpić go np. advocaatem kawowy
rewelacyjny sernik,ta pianka ciekawa
OdpowiedzUsuń