Propozycja na szybki obiad gdy nie mamy czasu stać przy garach.
Frittata ma to do siebie, że możemy ją zrobić z czym nam się żywnie podoba. Mogą to być ugotowane ziemniaki, ryba, chorizo, brokuły, szparagi. Tak naprawdę można do niej wykorzystać większość produktów jakie mamy w lodówce, a zawsze będzie stanowiła ona szybkie i treściwe danie.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 duża cebula
- 2 małe marchewki
- 1 mała pietruszka
- pół małej cukini
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki
- garść oliwek
- kozi ser
- pietruszka
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz
Marchew, cebulę, cukinię, pietruszkę pokroić w cienkie plastry.
Na rozgrzane masło wrzucić warzywa, posolić i popieprzyć. Gdy cebula się zeszkli, a warzywa zaczną robić się miękkie dodać posiekany drobno czosnek i paprykę.
Smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.
Jajka rozbełtać z mlekiem, posolić i popieprzyć.
Zwiększyć ogień pod patelnią i wylać na nią jajka, na górę pokruszyć kozi ser i rozrzucić kilka zielonych oliwek.
Całość wstawić do piekarnika pod grill i zapiekać ok. 15 minut, aż wierzch się zetnie.
* - należy pamiętać aby użyć patelni bez plastikowych elementów, które to mogłyby się topić w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz