25 mar 2013

Warzywna frittata z kozim serem


Propozycja na szybki obiad gdy nie mamy czasu stać przy garach.
Frittata ma to do siebie, że możemy ją zrobić z czym nam się żywnie podoba. Mogą to być ugotowane ziemniaki, ryba, chorizo, brokuły, szparagi. Tak naprawdę można do niej wykorzystać większość produktów jakie mamy w lodówce, a zawsze będzie stanowiła ona szybkie i treściwe danie.


Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • pół małej cukini
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki
  • garść oliwek
  • kozi ser
  • pietruszka
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz 
/Składniki na patelnię* ok. 20-22cm/

Marchew, cebulę, cukinię, pietruszkę pokroić w cienkie plastry.
Na rozgrzane masło wrzucić warzywa, posolić i popieprzyć. Gdy cebula się zeszkli, a warzywa zaczną robić się miękkie dodać posiekany drobno czosnek i paprykę.
Smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.

Jajka rozbełtać z mlekiem, posolić i popieprzyć.
Zwiększyć ogień pod patelnią i wylać na nią jajka, na górę pokruszyć kozi ser i rozrzucić kilka zielonych oliwek.
Całość wstawić do piekarnika pod grill i zapiekać ok. 15 minut, aż wierzch się zetnie.



* - należy pamiętać aby użyć patelni bez plastikowych elementów, które to mogłyby się topić w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz