29 kwi 2013

Cytrynowy pieczony pstrąg


Kto z nas nie postanawiał sobie, że będzie jadł więcej ryb? Bo są zdrowe, zawierają cenne tłuszcze których nam brakuje, a do tego są smaczne?
Pewnie większość z nas(w  tym i ja ;) ) miałem takie zamiary, ale wiadomo jak to jest. A to, że drogie, a to że niemożna dostać świeżych ryb, a to nie ma czasu na ich przygotowanie.
Dzisiaj przepis ekspresowy, więc ten ostatni powód nie będzie już stanowił wymówki. Tak więc rodacy, jedzcie ryby!

Składniki:
  • 2 pstrągi
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • pęczek koperku
  • oliwa
  • sól, pieprz
Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Każdą z ryb natrzeć oliwą, solą i pieprzem(również od środka).
Do środka ryby włożyć po kilka gałązek kopru, jeden ząbek czosnku obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki oraz 2-3 plastry cytryny.



Odstawić tak przygotowane ryby na 2-3 godziny do lodówki, aby przeszła smakiem przypraw.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Pstrągi wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, obłożyć każdą dodatkowo kilkoma plastrami cytryny i piec przez ok. 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz