Kto z nas nie postanawiał sobie, że będzie jadł więcej ryb? Bo są zdrowe, zawierają cenne tłuszcze których nam brakuje, a do tego są smaczne?
Pewnie większość z nas(w tym i ja ;) ) miałem takie zamiary, ale wiadomo jak to jest. A to, że drogie, a to że niemożna dostać świeżych ryb, a to nie ma czasu na ich przygotowanie.
Dzisiaj przepis ekspresowy, więc ten ostatni powód nie będzie już stanowił wymówki. Tak więc rodacy, jedzcie ryby!
Składniki:
- 2 pstrągi
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- pęczek koperku
- oliwa
- sól, pieprz
Do środka ryby włożyć po kilka gałązek kopru, jeden ząbek czosnku obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki oraz 2-3 plastry cytryny.
Odstawić tak przygotowane ryby na 2-3 godziny do lodówki, aby przeszła smakiem przypraw.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Pstrągi wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, obłożyć każdą dodatkowo kilkoma plastrami cytryny i piec przez ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz