28 kwi 2013

Styropian


Ciasto warte wypróbowania choć może nazwa nie zachęca do tego. ;)
Maślane kruche ciasto, masa ze śmietany i wiórek kokosowych która po schłodzeniu smakuje jak sernik, a świeżo po upieczeniu konsystencją i smakiem przypomina piankę.


Ciasto
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 250g masła 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników należy szybko zagnieść ciasto i schować je do zamrażarki na ok. 2 godziny lub do lodówki na całą noc.


Masa śmietanowo-kokosowa
Składniki:
  • 1 litr śmietany 18% *
  • 5 białek
  • 200g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie śmietankowe(proszki)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Połączyć ze sobą śmietanę, wiórki, budynie, proszek i mąkę ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawanym łyżka, po łyżce, następnie za pomocą łyżki połączyć obie masy, tak aby białka nie opadły.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną zetrzeć na tarce na dno dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wylać masę śmietanową, a na nią zetrzeć pozostałą część ciasta.



Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 60 minut, aż do zrumienienia się kruchego ciasta.
Po upieczeniu zostawić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach na ok. 1 godzinę, następnie lekko uchylić piekarnik i pozwolić aby ciasto całkowicie wystygło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz