Kolejne drożdżowe bułki ;) Tym razem z gruszkami doprawionymi goździkami i cynamonem, do tego kontrastująca, cierpka żurawina i chrupiąca kruszonka. Wszystko wykończone żurawionowym lukrem.
Ciasto
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1⅓ szklanki mleka
- 50g świeżych drożdży
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 jajko + jedno białko(żółtko potrzebne do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
Dodatkowo potrzebne będą:
- gruszki w syropie
- garść suszonej żurawiny
Z drożdży, mleka, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 10 minut do spienienia.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sól. Dodać rozczyn, jaja i wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać kilka łyżek mąki, jeśli zbyt zbite dolać mleka.
Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na ok. godzinę do czasu aż podwoi swoją obietość.
Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić, podzielić na ok. 12-14 części. Każdą z nich uformować w dłoniach w kulę.
Uformowane układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach od siebie.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20-25 minut, do ponownego napuszenia. Po tym czasie dnem szklanki zrobić w każdej z bułek dołek. Trzeba docisnąć bardzo mocno, praktycznie do samej blaszki bo ciasto musi być w tym miejscu bardzo cienki.
Takie bułeczki posmarować rozbełtanym z mlekiem żółtkiem, w otwory włożyć nadzienie z odsączonych i pokrojonych gruszek wymieszanych z żurawiną, obsypać obficie kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na ok. 20-25 minut, aż do wyraźnego zrumienienia się. Na ostatnie 5 minut proponuję wyłączyć dolną grzałkę, ale to nie jest konieczność.
Jeszcze ciepłe bułeczki można polać lukrem zrobionym z soku z żurawiny i cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz