11 kwi 2013

Drożdzówki z gruszkami, żurawiną i kruszonką


Kolejne drożdżowe bułki ;) Tym razem z gruszkami doprawionymi goździkami i cynamonem, do tego kontrastująca, cierpka żurawina i chrupiąca kruszonka. Wszystko wykończone żurawionowym lukrem.


Ciasto
Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1⅓ szklanki mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • łyżeczki soli
  • 1 jajko + jedno białko(żółtko potrzebne do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)

Kruszonka
Składniki:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
Wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie rozcierać rękoma, aż do podstania okruchów.

Dodatkowo potrzebne będą:
  • gruszki w syropie
  • garść suszonej żurawiny


 Z drożdży, mleka, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 10 minut do spienienia.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sól. Dodać rozczyn, jaja i wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać kilka łyżek mąki, jeśli zbyt zbite dolać mleka.
Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na ok. godzinę do czasu aż podwoi swoją obietość.
Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić, podzielić na ok. 12-14 części. Każdą z nich uformować w dłoniach w kulę.
Uformowane układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach od siebie.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20-25 minut, do ponownego napuszenia. Po tym czasie dnem szklanki zrobić w każdej z bułek dołek. Trzeba docisnąć bardzo mocno, praktycznie do samej blaszki bo ciasto musi być w tym miejscu bardzo cienki.
Takie bułeczki posmarować rozbełtanym z mlekiem żółtkiem, w otwory włożyć nadzienie z odsączonych i pokrojonych gruszek wymieszanych z żurawiną, obsypać obficie kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na ok. 20-25 minut, aż do wyraźnego zrumienienia się. Na ostatnie 5 minut proponuję wyłączyć dolną grzałkę, ale to nie jest konieczność.

Jeszcze ciepłe bułeczki można polać lukrem zrobionym z soku z żurawiny i cukru pudru. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz