3 kwi 2013

Dżem dyniowo-pomarańczowy


Może to nie sezon dyniowy, ale przepis na ten pyszny dżem musi być na blogu. W zeszłym roku zrobiliśmy go chyba z 40 słoików i połowy już nie ma. :)
Jest pyszny jako dodatek do naleśników czy racuchów, doskonały jako "wypełnienie" drożdżowych bułeczek(na które to przepis wkrótce się pojawi) a nawet można go wykorzystać do przekładania ciast, na jego bazie można zrobić też tak lubianą u nas w domu słodką, mleczną zupę z dyni z zacierkami lub lanymi kluseczkami.
Gdy tylko nadejdzie pora na dyniowe żniwa musicie koniecznie o nim pamiętać i zrobić sobie zapasy na cały rok!

 

Składniki:
  • 3-4kg dyni
  • 4-5 pomarańczy
  • 4 cytryny*
  • 1kg cukru**
  • 1 łyżka cynamonu
Dynię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce(ja jednak polecam zrobić to robotem kuchennym. Idzie znacznie sprawniej ;) ) z dużymi oczkami.
Startą dynię można odcisnąć z nadmiaru soku, wrzucić do garnka, zasypać cukrem, delikatnie podlać wodą i gotować często mieszając(jak większość dżemów ma tendencję do przypalania się), aż dynia nie nabierze papkowatej konsystencji  i większość soku odparuje. Pod koniec wrzucamy otartą skórkę z cytrusów oraz ich sok.
Jeśli masa ma zbyt duże kawałki możemy ją zmiksować blenderem.

Gotujący się dżem przekładamy do czystych słoiczków i szczelnie zakręcamy.

  

* - jeśli ktoś lubi można użyć dodatkowo kwasku cytrynowego
** - ilość cukru należy jednak dobrać samemu pod własny gust


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz