Może to nie sezon dyniowy, ale przepis na ten pyszny dżem musi być na blogu. W zeszłym roku zrobiliśmy go chyba z 40 słoików i połowy już nie ma. :)
Jest pyszny jako dodatek do naleśników czy racuchów, doskonały jako "wypełnienie" drożdżowych bułeczek(na które to przepis wkrótce się pojawi) a nawet można go wykorzystać do przekładania ciast, na jego bazie można zrobić też tak lubianą u nas w domu słodką, mleczną zupę z dyni z zacierkami lub lanymi kluseczkami.
Gdy tylko nadejdzie pora na dyniowe żniwa musicie koniecznie o nim pamiętać i zrobić sobie zapasy na cały rok!
- 3-4kg dyni
- 4-5 pomarańczy
- 4 cytryny*
- 1kg cukru**
- 1 łyżka cynamonu
Startą dynię można odcisnąć z nadmiaru soku, wrzucić do garnka, zasypać cukrem, delikatnie podlać wodą i gotować często mieszając(jak większość dżemów ma tendencję do przypalania się), aż dynia nie nabierze papkowatej konsystencji i większość soku odparuje. Pod koniec wrzucamy otartą skórkę z cytrusów oraz ich sok.
Jeśli masa ma zbyt duże kawałki możemy ją zmiksować blenderem.
Gotujący się dżem przekładamy do czystych słoiczków i szczelnie zakręcamy.
* - jeśli ktoś lubi można użyć dodatkowo kwasku cytrynowego
** - ilość cukru należy jednak dobrać samemu pod własny gust
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz