4 kwi 2013

Babeczki tiramisu


Lekkie babeczki o smaku tiramisu, a raczej przypominające ten włoski deser. ;)
Mocno kawowe i wilgotne ciasto, do tego krem z bitej śmietany opruszony kakao. Mi bardzo przypadły do gustu już z samego wyglądu, a podpatrzyłem je w Doroty z Moich Wypieków. Sam przepis zmodyfikowałem bo  w tamtym zabijała mnie ilość masła.


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
/składniki na ok. 12 babeczek/



W jednej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, kakao, kawę, sodę, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem, olejem i cukrem.
Wlać mokre składniki do suchych u szybko wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Jeśli masa będzie miała grudki nic nie szkodzi.


 Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełniać je ciastem do 2/3 wysokości.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC i piec przez ok. 25 minut, ale po 20 proponuję wbić patyczek i sprawdzić. Jeśli jest suchy można wyjąć babeczki na kratkę i wystudzić.


Krem
Składniki:
  • 200ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao
Śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec dodać cukier puder.
Na zimne babeczki wyciskać krem za pomocą szprycy z okrągłą końcówką.
Oprószyć kakao i schłodzić w lodówce.


* - jeśli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka należy dodać 2-3 łyżki mąki i szybko ją wmieszać, a jeśli zbyt sucha dodać trochę mleka.

2 komentarze:

  1. boskie :) uwielbiam przepisy Doroty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeglądam Twojego bloga i robię się coraz bardziej głodna. :)

    OdpowiedzUsuń