14 kwi 2013

Lemon curd


Sernik z lemon curdem już na blogu jest, a samego przepisu na niego nie ma. Trzeba to zmienić! :)
Nie jest to tradycyjny przepis bo w tamtym użyta jest tona masła, ale moim zdaniem nie odbiega on w smaku od oryginału, a świadomość że jest dużo lżejszy sprawia, że smakuje jeszcze lepiej.

Lemon curd jest idealny do przekładania ciasteczek, dodawania do kremów i od tak do podjadania prosto z słoiczka.


Składniki:
  • 3 duże cytryny
  • 3 duże jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Cytryny wyszorować i osuszyć. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Dodać cukier, jaja, sól oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.
Całość rozbełtać trzepaczką na jednolitą masę. Postawić na gazie i na małym ogniu cały czas mieszając podgrzewać do momentu zgęstnienia, ale nie zagotowania. Ważne aby cały czas mieszać bo mogą pojawiać się grudki*. Jeśli tak się stało gotowy krem można przetrzeć przez sito.




* - mniejsze prawdopodobieństwo powstania grudek będzie gdy krem będzie ubijany w kąpieli wodnej. Należy wtedy postawić miskę z masą na garnku z gotującą się wodą i podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz