Sernik z lemon curdem już na blogu jest, a samego przepisu na niego nie ma. Trzeba to zmienić! :)
Nie jest to tradycyjny przepis bo w tamtym użyta jest tona masła, ale moim zdaniem nie odbiega on w smaku od oryginału, a świadomość że jest dużo lżejszy sprawia, że smakuje jeszcze lepiej.
Lemon curd jest idealny do przekładania ciasteczek, dodawania do kremów i od tak do podjadania prosto z słoiczka.
Składniki:
- 3 duże cytryny
- 3 duże jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Całość rozbełtać trzepaczką na jednolitą masę. Postawić na gazie i na małym ogniu cały czas mieszając podgrzewać do momentu zgęstnienia, ale nie zagotowania. Ważne aby cały czas mieszać bo mogą pojawiać się grudki*. Jeśli tak się stało gotowy krem można przetrzeć przez sito.
* - mniejsze prawdopodobieństwo powstania grudek będzie gdy krem będzie ubijany w kąpieli wodnej. Należy wtedy postawić miskę z masą na garnku z gotującą się wodą i podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz