Dziś zapraszam na arystokratkę wśród deserów, Panią Walewską inaczej zwaną pychotką, chyba domyślacie się dlaczego? :)
Dwa blaty maślanego, kruchego ciasta z kwaskowatym dżemem porzeczkowym oraz słodką bezą posypaną migdałami przełożone pysznym kremem budyniowym. Może być coś lepszego? Dla miłośników ciast w typie karpatki na pewno nie. ;)
Kruche ciasto
Składniki:
- 3 szklanki mąki* pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 0,5 szklanki cukru
- 200g masła
Beza
Składniki:
- 6 białek
- szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego**
Dodatkowo potrzebnych będzie:
- ok. 1,5 słoiczka dżemu porzeczkowego(600g)
- 150g płatków migdałów
Jeśli nie mamy 2 takich samych blach lub dwie formy nie mieszczą nam się w piekarniku warto białka do bezy podzielić na dwie części i każdą z osobna ubijać tuż przed pieczeniem.
Krem budyniowy
Składniki:
- 0,75 litra mleka
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 250g masła
Odlać szklankę mleka i wymieszać w niej mąki oraz żółtka. Pozostałą część zagotować z cukrem.
Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i szybko mieszać, tak aby niepowstały gródki. Powinien powstać bardzo gęsty budyń.
Przykryć folią, tak aby dotykała ona powierzchni masy(zapobiegnie to powstawaniu tzw. kożucha) i odstawić do wystygnięcia.
Masło z temperaturze pokojowej zmiksować z łyżką cukru na jasny krem. Następnie dodawać po łyżce budyń i dobrze rozmiksować. Gdyby całość nawijała się nam na łopatki miksera można dodawać po łyżce mleka, ale należy robić to uważnie bo inaczej krem może się nie zsiąść.
Na jeden z wystudzonych blatów wyłożyć krem, wyrównać a następnie przykryć drugim blatem ciasta.
Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, tak aby ciasto zmiękło, a krem zgęstniał.
* - szklanka o pojemności 250ml
** - jeśli go nie posiadamy można go pominąć
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń