15 kwi 2013

Żytnia pizza z cukinią, papryką i oliwkami.


Niektórzy twierdzą, że zdrowo się odżywiając już nigdy nie zje się pizzy bez wyrzutów sumienia. A guzik! Dziś właśnie propozycja dla takich jak ja, co to liczą kalorię, a bardzo lubią pizzę i nie wyobrażają sobie życia bez tego cieniutkiego, chrupiącego ciasta i pysznych dodatków. ;)
Oczywiście nie jest to pozycja którą można wcinać co drugi dzień, ale raz w miesiącu jak najbardziej można sobie pozwolić bez większych skutków ubocznych. :)


Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej żytniej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pieprz
  • suszone oregano lub bazylia
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie ze wszystkich składników zagnieść miękkie i sprężyste ciasto. Uwaga przez dodatek mąki żytniej ciasto bardziej się klei, ale starajcie się nie podsypywać zbyt dużo mąki, bo gotowe ciasto będzie twarde.

Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 40 minut, do godziny.



Sos:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżka soku pomidorowego
  • sól, pieprz, suszone oregano
 Wszystkie składniki wymieszać na pastę.




Dodatki:
  •  pół małej cukinii, pokrojonej w cienkie plastry.
  • 1 mała cebula pokrojona w talarki
  • pół czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść zielonych oliwek
  • 3 plastry ulubionego żółtego sera lub kulka mozzarelli*
  • garść rukoli
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3-5mm, posmarować sosem, nałożyć ser, pozostałe dodatki i wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika na ok. 20-25 minut.
Gotową pizzę posypać rukolą.


* - polecam wybierać sery o obniżonej zawartości tłuszczu bo smakują jak te pełnotłuste, natomiast te odtłuszczone całkowicie są w smaku jak wycieraczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz