Niektórzy twierdzą, że zdrowo się odżywiając już nigdy nie zje się pizzy bez wyrzutów sumienia. A guzik! Dziś właśnie propozycja dla takich jak ja, co to liczą kalorię, a bardzo lubią pizzę i nie wyobrażają sobie życia bez tego cieniutkiego, chrupiącego ciasta i pysznych dodatków. ;)
Oczywiście nie jest to pozycja którą można wcinać co drugi dzień, ale raz w miesiącu jak najbardziej można sobie pozwolić bez większych skutków ubocznych. :)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej żytniej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- pieprz
- suszone oregano lub bazylia
Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 40 minut, do godziny.
Sos:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżka soku pomidorowego
- sól, pieprz, suszone oregano
Dodatki:
- pół małej cukinii, pokrojonej w cienkie plastry.
- 1 mała cebula pokrojona w talarki
- pół czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- garść zielonych oliwek
- 3 plastry ulubionego żółtego sera lub kulka mozzarelli*
- garść rukoli
Gotową pizzę posypać rukolą.
* - polecam wybierać sery o obniżonej zawartości tłuszczu bo smakują jak te pełnotłuste, natomiast te odtłuszczone całkowicie są w smaku jak wycieraczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz