5 kwi 2013

Spaghetti z tuńczykiem


To jedna z tych błyskawicznych propozycji na obiad, która nie zachwyca swoim wyglądem, ale smakiem już tak. :)
Robi się je tyle co gotuje się makaron czyli niespełna 10 minut.
Do całości można dodać śmietany kremówki aby powstał sos, ale dla mnie miała być niskokaloryczna wersja bez żadnego zbędnego tłuszczu więc z niej zrezygnowałem, ale jeśli nie liczycie kalorii, proszę bardzo. ;)


Składniki:
  • pęczek spaghetti
  • tuńczyk z puszki w sosie własnym
  • 1 filecik anchois
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • oliwki*
  • sól, pieprz 

Wstawić wodę na makaron. Gdy się gotuje w międzyczasie posiekać drobno cebulę i czosnek.
Na patelnię wlać odrobinę wody, wrzucić warzywa i prużyć aż zmiękną. Na koniec dodać tuńczyka z zalewą, anchois, sól, dużo pieprzu, sok z cytryny i oliwki( na tym etapie można dodać śmietankę).
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię i chwilę przesmażyć z pozostałymi składnikami.
Podawać posypane pietruszką.


* - można zamienić na kapary. Ja nie miałem akurat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz