16 maj 2013

Biała pizza ze szparagami, ricottą i jajkiem


Wersja pizzy dla tych co to nie lubią sosów pomidorowych, szukają miłej odmiany lub chcą w ciekawy sposób wykorzystać szparagi. Ja należę tylko do tych dwóch ostatnich grup bo sosy pomidorowe kocham, jednak szparagi prosto z ogródka bardziej kusiły. ;)


Pizzę zrobiłem na spodzie z tego przepisu.

Dodatki:
  • 8-10 zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 1 średnia biała cebula
  • 150g ricotty
  • 50g parmezanu
  • biały pieprz, sól
  • świeża bazylia
Szparagi opłukać, usunąć zdrewniałe końce. Cebulę pokroić w cienkie plastry.
Oba rodzaje sera wymieszać z jednym jajkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmarować na przygotowanym cieśnie, zrobić w niej 3 zagłębienia i wbić w nie po jednym jajku. Rozłożyć szparagi, cebulę i delikatnie oprószyć gruboziarnistą solą.


Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piec ok. 25 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią.
Pizzę przed podaniem posypać liśćmi bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz