Wersja pizzy dla tych co to nie lubią sosów pomidorowych, szukają miłej odmiany lub chcą w ciekawy sposób wykorzystać szparagi. Ja należę tylko do tych dwóch ostatnich grup bo sosy pomidorowe kocham, jednak szparagi prosto z ogródka bardziej kusiły. ;)
Pizzę zrobiłem na spodzie z tego przepisu.
Dodatki:
- 8-10 zielonych szparagów
- 4 jajka
- 1 średnia biała cebula
- 150g ricotty
- 50g parmezanu
- biały pieprz, sól
- świeża bazylia
Oba rodzaje sera wymieszać z jednym jajkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozsmarować na przygotowanym cieśnie, zrobić w niej 3 zagłębienia i wbić w nie po jednym jajku. Rozłożyć szparagi, cebulę i delikatnie oprószyć gruboziarnistą solą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piec ok. 25 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią.
Pizzę przed podaniem posypać liśćmi bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz