16 maj 2013

Czekoladowe pancakes z bananami i prażonymi migdałami


Najlepsze jakie jadłem do tej pory, a jestem plackowatym koneserem. ;)
Słodkie, z kawałkami rozpuszczonej gorzkiej czekolady, miękkimi bananami, chrupiącymi migdałami i baaardzo czekoladowym sosem o lekko kawowej nucie. Może być coś lepszego? Jeśli tak to proszę o przepis. :)


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki(lub troszkę więcej w zależności od jej rodzaju i wielkości jaj)
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • ok. 100g posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera, a na koniec wmieszać łyżką posiekaną czekoladę.
Placki smażyć na wysmarowanej masłem patelni, obracając gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.


Sos czekoladowy
Składniki:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka kakao
  • 3 łyżki likieru kawowego
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać łyżeczkę masła i wstawić do mikrofalówki na ok. 2 minuty, sprawdzając i mieszając co 15-20 sekund tak aby nie przypalić czekolady.
Do rozpuszczonej czekolady dodać śmietankę, likier, sól i kakao. Dobrze rozmieszać aby nie było
grudek.


Dodatkowo:
  • 2-3 banany
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałów
Na upieczone pancakes układać plastry banana, polać sosem i obsypać prażonymi migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz