Jednogarnkowe dania z reguły nie są zbyt fotogeniczne, ale za to pyszne dlatego dziś postanowiłem, że podzielę się z Wami przepisem na jedno z nich, a mianowicie cesserole z kurczakiem, marchewką, pieczarkami i czerwoną fasolą.
Składniki:
- 8 części z kurczaka, np. nóżek, udek, podudzia
- 8 obranych i pokrojonych w 2cm plastry marchewek
- 10 dużych pieczarek podzielonych na pół
- pół puszki czerwonej fasoli
- 4 średnie ząbki czosnku
- pół cytryny podzielonej na cząstki
- pół szklanki intensywnego bulionu drobiowego
- szklanka półsłodkiego czerwonego wina
- łyżka cukru
- estragon, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, cynamon
- 2 łyżki oleju
Z udek zdjąć skórę(nie jest to punkt obowiązkowy ;) ), umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką, estragonem i odrobiną cynamonu. Przykryć i odstawić na ok. 4 godziny(można zrobić to dzień wcześniej).
W żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, wrzucić udka z kurczaka i obsmażać kilka minut z każdej ze stron, aż się zarumienią i lekko skarmelizują.
Wyjąć udka, na pozostały tłuszcz wrzucić marchew, pieczarki, cytrynę oraz zmiażdżone i obrane ząbki czosnku. Smażyć ok. 10 minut, a następnie zalać bulionem oraz winem. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem, wrzucić udka i opłukaną fasolę. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać przez kolejne pół godziny.
Aby zagęścić powstały sos można rozgnieść kilka fasolek.
* - jeśli nie mamy takiego garnka wszystkie składniki można obsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz