10 maj 2013

Casserole z kurczakiem, marchwią, pieczarkami i czerwoną fasolą


Jednogarnkowe dania z reguły nie są zbyt fotogeniczne, ale za to pyszne dlatego dziś postanowiłem, że podzielę się z Wami przepisem na jedno z nich, a mianowicie cesserole z kurczakiem, marchewką, pieczarkami i czerwoną fasolą.

Składniki:
  • 8 części z kurczaka, np. nóżek, udek, podudzia
  • 8 obranych i pokrojonych w 2cm plastry marchewek
  • 10 dużych pieczarek podzielonych na pół
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • pół cytryny podzielonej na cząstki
  • pół szklanki intensywnego bulionu drobiowego
  • szklanka półsłodkiego czerwonego wina
  • łyżka cukru
  • estragon, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, cynamon
  • 2 łyżki oleju
/podane składniki są dla czteroosobowej rodziny/



Z udek zdjąć skórę(nie jest to punkt obowiązkowy ;) ), umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką, estragonem i odrobiną cynamonu. Przykryć i odstawić na ok. 4 godziny(można zrobić to dzień wcześniej).

W żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, wrzucić udka z kurczaka i obsmażać kilka minut z każdej ze stron, aż się zarumienią i lekko skarmelizują.
Wyjąć udka, na pozostały tłuszcz wrzucić marchew, pieczarki, cytrynę oraz zmiażdżone i obrane ząbki czosnku. Smażyć ok. 10 minut, a następnie zalać bulionem oraz winem. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem, wrzucić udka i opłukaną fasolę. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać przez kolejne pół godziny.
Aby zagęścić powstały sos można rozgnieść kilka fasolek.



* - jeśli nie mamy takiego garnka wszystkie składniki można obsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz