Na samym początku chcę przeprosić za nieobecność ale miałem awarię komputera. Już wracam na stałe(mam nadzieję).
Spóźniony przepis na wczorajszy dzień matki. :)
Spód
Składniki:
- 3 duże jaja
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki cukru
- 100g gorzkiej czekolady
Do ubitych białek dodać żółtka i dobrze zmiksować.
Mąkę, kakao i kawę przesiać i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać w masę z jaj. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i kilkoma ruchami rozprowadzić ją w cieście.
Dno tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto.
Piec w 180ºC przez ok. 20 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Mus truskawkowy:
Składniki:
- 600g truskawek
- pół szklanki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 170ml wody
Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić i miksując mus truskawkowy dodać do niego.
Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć folią spożywczą(dno i boki). Wylać do niej tężejącą masę i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki lub na kilka godzin do zamrażarki, aby dobrze stężała.
Jeśli wkładamy ją na noc do lodówki polecam i tak przed użyciem polecam włożyć na ok. 2-3 godziny do zamrażarki. Ładnie zastygnie i łatwiej będzie zdjąć folię.
Masa jogurtowa
Składniki:
- 1,3kg jogurtu naturalnego*
- 4 czubate łyżki żelatyny*
- pół szklanki cukru
- 100ml wody
- łyżka esencji waniliowej
Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do niej łyżkę masy jogurtowej i rozmieszać, a następnie przelać do pozostałego jogurtu energicznie mieszając za pomocą rózgi lub miksera.
Na upieczony spód wylać 1/3 masy jogurtowej. Schować do lodówki do lekkiego stężenia(pozostałą część pozostawić w temperaturze pokojowej). Na środek ułożyć krążek z musu truskawkowego, wylać na niego pozostałą część masy jogurtowej. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Gotowe ciasto udekorować połówkami truskawek.
* - w zależności od tego jak gęstego używamy jogurtu należy zwiększyć ilość żelatyny
Torcik wyszedł Ci wspaniale, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmariola1903, www.cakes.blox.pl
Dziękuję za wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJuż gdzieś widziałam ten torcik, ale zdaje mi się, że tamten był z malinami, a nie truskawkami... ;)
OdpowiedzUsuńDomi dobrze widziałaś :)
Usuńgalaretki należy rozpuścić w normalnej ilości wody?
OdpowiedzUsuńNie, ponieważ muszą jeszcze dodatkowo związać mus truskawkowy.
UsuńWidziałam na blogu p. Dorotki :) dziś będzie się robić u mnie :) dziękuję za przepis i bardzo ładne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta estetyka. : )
OdpowiedzUsuńNiezwykle pysznie to wygląda!
Odsaczyles jogurt na sitku czy wylales jak leci z pudelka ?? I jakiej marki ,jesli mozna wiedziec byl ?:)
OdpowiedzUsuńLałem jak leci. ;)
UsuńNie pamiętam niestety firmy, ale raczej z tych gęstszych typu greckiego.