27 maj 2013

Torcik jogurtowo-truskawkowy


Na samym początku chcę przeprosić za nieobecność ale miałem awarię komputera. Już wracam na stałe(mam nadzieję).
Spóźniony przepis na wczorajszy dzień matki. :)

Spód
Składniki:
  • 3 duże jaja
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru 
  • 100g gorzkiej czekolady
Białka ubić z solą. Gdy zaczną gęstnieć dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Do ubitych białek dodać żółtka i dobrze zmiksować.
Mąkę, kakao i kawę przesiać i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać w masę z jaj. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i kilkoma ruchami rozprowadzić ją w cieście.
Dno tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto.
Piec w 180ºC przez ok. 20 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.


Mus truskawkowy:
Składniki:
  • 600g truskawek
  • pół szklanki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 170ml wody
Truskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładką masę.
Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić i miksując mus truskawkowy dodać do niego.
Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć folią spożywczą(dno i boki). Wylać do niej tężejącą masę i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki lub na kilka godzin do zamrażarki, aby dobrze stężała.
Jeśli wkładamy ją na noc do lodówki polecam i tak przed użyciem polecam włożyć na ok. 2-3 godziny do zamrażarki. Ładnie zastygnie i łatwiej będzie zdjąć folię.


Masa jogurtowa
Składniki:
  • 1,3kg jogurtu naturalnego*
  • 4 czubate łyżki żelatyny*
  • pół szklanki cukru
  • 100ml wody
  • łyżka esencji waniliowej
Jogurt zmiksować z cukrem i esencją.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do niej łyżkę masy jogurtowej i rozmieszać, a następnie przelać do pozostałego jogurtu energicznie mieszając za pomocą rózgi lub miksera.

Na upieczony spód wylać 1/3 masy jogurtowej. Schować do lodówki do lekkiego stężenia(pozostałą część pozostawić w temperaturze pokojowej). Na środek ułożyć krążek z musu truskawkowego, wylać na niego pozostałą część masy jogurtowej. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Gotowe ciasto udekorować połówkami truskawek.


* - w zależności od tego jak gęstego używamy jogurtu należy zwiększyć ilość żelatyny




12 komentarzy:

  1. Torcik wyszedł Ci wspaniale, pozdrawiam
    mariola1903, www.cakes.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już gdzieś widziałam ten torcik, ale zdaje mi się, że tamten był z malinami, a nie truskawkami... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. galaretki należy rozpuścić w normalnej ilości wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ muszą jeszcze dodatkowo związać mus truskawkowy.

      Usuń
  6. Widziałam na blogu p. Dorotki :) dziś będzie się robić u mnie :) dziękuję za przepis i bardzo ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się ta estetyka. : )
    Niezwykle pysznie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Odsaczyles jogurt na sitku czy wylales jak leci z pudelka ?? I jakiej marki ,jesli mozna wiedziec byl ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lałem jak leci. ;)
      Nie pamiętam niestety firmy, ale raczej z tych gęstszych typu greckiego.

      Usuń