7 maj 2013

Pasta kanapkowa z brokuła i gorgonzoli


Dziś przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych smarowideł do chleba. Jest to pasta z brokuła, gorgonzoli i świeżej bazylii.
Wyrazista w smaku dzięki ostremu serowi, a jednocześnie kremowa dzięki brokułom.


Składniki:
  • 1 średni brokuł
  • 50g gorgonzoli*
  • łyżka soku z cytryny
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Brokuła umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować około 5 minut, brokuł ma być jędrny i zielony. Nie może się rozgotować. Odcedzić pozostawiając sobie ok. 1/4 szklanki wody spod gotowania.
Oliwę podgrzać, wrzucić do niej posiekany czosnek i delikatnie(nie smażyć!) podgrzewać przez ok. 2 minuty.
Do blendera wrzucić brokuła, oliwę z czosnkiem, bazylię, ser i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Gdyby była zbyt gęsta można dolać pozostawioną wodę i ponownie zmiksować.
Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.



Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, aby smaki się przegryzły.



* - gorgonzola jest bardzo intensywna w smaku więc proponuję dodawać po kawałku i w razie potrzeby zwiększyć jej ilość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz