7 maj 2013

Tort cytrynowo-brzoskiwniowy


Bardzo lekki tort o kwaskowej nucie lemon curda i słodyczy brzoskwiń. Można zjeść naprawdę duży kawałek i ma się ochotę na kolejny. Wiem co mówię, bo torcik został zjedzony w ciągu 1,5 dnia przez 4 osoby :)

Tort powstał na bazie jasnego biszkoptu rzucanego.

Krem z lemon curd
Składniki:
Ser zmiksować z lemon curdem.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody żelatynę. Do masy serowej dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.



Masa brzoskwiniowa
Składniki:
  • duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Odłożyć 3 połówki brzoskwiń. Pozostałe pokroić w drobną kostkę.
Do rondelka wlać syrop z brzoskwiń, dodać pokrojone owoce, mąkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Zagotować i odstawić do całkowitego wystygnięcia.



Poncz:
  • 100ml likieru brzoskwiniowego
  • 50ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny
Cukier rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki.



Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
 Wykonanie:
Biszkopt podzielić na 4 blaty. Pierwszy z nich nasączyć częścią ponczu, wyłożyć 1/3 kremu cytrynowego, przykryć drugim blatem, ponownie nasączyć, wyłożyć kisiel brzoskwiniowy, na to trzeci blat, nasączenie, kolejna porcja kremu cytrynowego. Ostatni blat nasączyć resztą ponczu, górę i boki obłożyć pozostałym kremem.
Całość obsypać wiórkami kokosowymi, a na wierzch tortu układać cząstki pozostawionych brzoskwiń.
Tort wstawić na minimum 4 godziny do lodówki.



* - wykorzystałem ser Mój ulubiony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz