30 maj 2013

Pomarańczowo-imbirowe pancakes


Są już na blogu pancakes z pomarańczami, jednak te mają nutkę ostrości i też postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na nie. :)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy(akurat to co wycieka przy krojeniu na plastry)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 średnie pomarańcze
Mąkę, sodę, proszek, cukier wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć maślankę, jajko, skórkę i sok z pomarańczy oraz starty imbir.
Dodać połowę mokrych składników do suchych i zmiksować na gładko, następnie stopniowo dolewać pozostałą część ciągle miksując.
Z pomarańczy obkroić skórkę i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5cm.


Patelnię wysmarować masłem, nakładać porcje ciasta, a na nie układać po plastrze pomarańczy.
Smażyć na średnim ogniu, a gdy pojawią się bąble na powierzchni obrócić i dosmażyć z 2 strony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz