24 kwi 2013

Otrębowe pancakes z syropem miodowo-pomarańczowym


Wymyślanie nowych kombinacji smakowych stało się moją obsesją i tak oto dziś na śniadanie zdrowa wersja pancakes bo z dodatkiem otrębów i pysznego miodowo-pomarańczowego syropu.
Proszę przygotować się na sporą ilość tego typu śniadań bo w głowie mam sporo pomysłów na urozmaicenie tych amerykańskich klasyków. ;)


Placuszki
Składniki:
  • 1 szklanka otrąb
  • 1,5 szklanki mąki pszennej(u mnie pół na pół pszennej i razowej żytniej)
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 400ml maślanki*
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę i odstawić na ok. 30 minut.
Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej wysmarowanej olejem po około 1 minucie z każdej ze stron, aż do zrumienienia się.



Syrop miodowo-pomarańczowy
Składniki:
  • 3 łyżki miodu
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
Pomarańczę obrać obcinając obie końcówki i ścinać nożem skórkę wraz z albedo, następnie powycinać fileciki z pomarańczy/ tutaj link jak to zrobić/.
W rondelku umieścić soki, miód, sól i cząstki pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotowań na malutkim ogniu przez ok. 5 minut, aż syrop zgęstnieje, a pomarańcze zmiękną.


Gotowe placuszki układać w stos i polewać przygotowanym syropem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz