Wymyślanie nowych kombinacji smakowych stało się moją obsesją i tak oto dziś na śniadanie zdrowa wersja pancakes bo z dodatkiem otrębów i pysznego miodowo-pomarańczowego syropu.
Proszę przygotować się na sporą ilość tego typu śniadań bo w głowie mam sporo pomysłów na urozmaicenie tych amerykańskich klasyków. ;)
Placuszki
Składniki:
- 1 szklanka otrąb
- 1,5 szklanki mąki pszennej(u mnie pół na pół pszennej i razowej żytniej)
- 1 łyżka cukru
- ok. 400ml maślanki*
- 2 jaja
- 1 łyżka oleju lub stopionego masła
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej wysmarowanej olejem po około 1 minucie z każdej ze stron, aż do zrumienienia się.
Syrop miodowo-pomarańczowy
Składniki:
- 3 łyżki miodu
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
W rondelku umieścić soki, miód, sól i cząstki pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotowań na malutkim ogniu przez ok. 5 minut, aż syrop zgęstnieje, a pomarańcze zmiękną.
Gotowe placuszki układać w stos i polewać przygotowanym syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz