Można by powiedzieć ~ Ciastko! Karmel! Czekolaaada! :)
Dzisiejsza kombinacja smakowa jest jedną z najbardziej popularnych, bo kto z nas nie jadł bananów z karmelem lub polewą czekoladową?
Sernik jest zwarty, bardzo wilgotny i pięknie pachnie bananami.
Spód brownies
Składniki:
- 120g masła
- 120g gorzkiej czekolady
- 0,5 szklanki cukru
- 2 duże jaja
- 120g mąki pszennej
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, a następnie dodawać rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając.
Na koniec wmieszać mąkę.
Tortownicę o średnicy ok. 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto i piec 25 minut w 180ºC.
Karmelowa masa serowa
Składniki:
- 500g mielonego twarogu
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- ⅓ szklanki śmietany kremówki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
W rondelku z grubym dnem umieścić wodę oraz cukier. Podgrzewać, aż powstanie złoty karmel(trzeba pilnować, masy bo bardzo szybko może się ona spalić i będzie gorzka), zdjąć z ognia i wlać śmietanę. Rozmieszać ewentualne grudki cukru i odstawić do przestygnięcia.
Ser, karmel, mąkę i jaja zmiksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Wierzch
Składniki:
- 400g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru
Bananowa masa serowa
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe banany
- 500g mielonego twarogu
- 0,5 szklanki cukru
- 200g gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże jaja
Na upieczony spód wylać masę karmelową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 30 minut, po tym czasie delikatnie wyjąć sernik z piekarnika i wylać na niego masę bananową. Ponownie zapiekać przez godzinę w temperaturze 170ºC.
Po upływie godziny delikatnie wyjąć sernik z piekarnika i szybko rozsmarować na nim polewę ze śmietany i cukru, ponownie wstawić do piecyka i piec kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.
Wystudzony sernik schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz