31 maj 2013

Sernik karmelowo-bananowy na spodzie brownies


Można by powiedzieć ~ Ciastko! Karmel! Czekolaaada! :)
Dzisiejsza kombinacja smakowa jest jedną z najbardziej popularnych, bo kto z nas nie jadł bananów z karmelem lub polewą czekoladową?
Sernik jest zwarty, bardzo wilgotny i pięknie pachnie bananami.


Spód brownies
Składniki:
  • 120g masła
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 duże jaja
  • 120g mąki pszennej
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Masło, czekoladę i kawę rozpuścić np. w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Lekko przestudzić.
Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, a następnie dodawać rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając.
Na koniec wmieszać mąkę.
Tortownicę o średnicy ok. 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto i piec 25 minut w 180ºC.

Karmelowa masa serowa
Składniki:
  • 500g mielonego twarogu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  •  ⅓ szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja

W rondelku z grubym dnem umieścić wodę oraz cukier. Podgrzewać, aż powstanie złoty karmel(trzeba pilnować, masy bo bardzo szybko może się ona spalić i będzie gorzka), zdjąć z ognia i wlać śmietanę. Rozmieszać ewentualne grudki cukru i odstawić do przestygnięcia.


Ser, karmel, mąkę i jaja zmiksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.



Wierzch
Składniki:
  • 400g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru

Bananowa masa serowa
Składniki:
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 500g mielonego twarogu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jaja
Banany rozgnieść widelcem na papkę lub zmiksować w blenderze wraz z jogurtem. Powstałą pulpę dodać do twarogu, mąki oraz cukru. Zmiksować, a następnie dodawać pojedynczo jajka każdorazowo rozmiksowując je ok. 30 sekund.

Na upieczony spód wylać masę karmelową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec ok. 30 minut, po tym czasie delikatnie wyjąć sernik z piekarnika i wylać na niego masę bananową. Ponownie zapiekać przez godzinę w temperaturze 170ºC.
 Po upływie godziny delikatnie wyjąć sernik z piekarnika i szybko rozsmarować na nim polewę ze śmietany i cukru, ponownie wstawić do piecyka i piec kolejne 10 minut w tej samej temperaturze.
Wystudzony sernik schować do lodówki najlepiej na całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz