Dzisiaj zapraszam na curry z krewetkami i kalafiorem, który sam w sobie jest mało wyraźny w smaku, a w tym daniu nabiera głębi i świetnie pasuje do krewetek. Jako dodatkowego akcentu dodałem mleczka kokosowego i rodzynek.
Składniki:
- 300-350g obranego i pokrojonego na różyczki kalafiora
- 10 dużych krewetek
- puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1cm imbiru
- szczypta cynamonu, chilli w proszku
- kilka rozgniecionych ziaren kolendry
- sok z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka rodzynek
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wszystkie przyprawy i podgrzewać ok. 1-2minut. Po tym czasie dodać pastę curry, mleczko kokosowe, kalafiora i sok z połowy cytryny.
Dusić całość ok. 8-10 minut aż kalafior zmięknie. Dodać krewetki(oczyszczone z jelit jeśli wciąż je mają) i gotować ok. 1-2 minut jeśli wykorzystujemy krewetki wcześniej nieugotowane, a jeśli mamy różowe mają się one tylko podgrzać.
Podawać z ugotowanym ryżem i szczypiorem lub kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz