14 maj 2013

Zółte curry z krewetkami i kalafiorem


Dzisiaj zapraszam na curry z krewetkami i kalafiorem, który sam w sobie jest mało wyraźny w smaku, a w tym daniu nabiera głębi i świetnie pasuje do krewetek. Jako dodatkowego akcentu dodałem mleczka kokosowego i rodzynek.

Składniki:
  • 300-350g obranego i pokrojonego na różyczki kalafiora
  • 10 dużych krewetek
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1cm imbiru
  • szczypta cynamonu, chilli w proszku
  • kilka rozgniecionych ziaren kolendry
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka rodzynek


Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wszystkie przyprawy i podgrzewać ok. 1-2minut. Po tym czasie dodać pastę curry, mleczko kokosowe, kalafiora i sok z połowy cytryny.
Dusić całość ok. 8-10 minut aż kalafior zmięknie. Dodać krewetki(oczyszczone z jelit jeśli wciąż je mają) i gotować ok. 1-2 minut jeśli wykorzystujemy krewetki wcześniej nieugotowane, a jeśli mamy różowe mają się one tylko podgrzać.

Podawać z ugotowanym ryżem i szczypiorem lub kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz