Dietetyczne burgery z indyka podane w pełnoziarnistej żytniej bułce z młodą rukolą, pomidorem oraz grillowaną cebulką.
Domowe fast-foody mają tę zaletę, że wiemy co jemy, są wiele smaczniejsze no i zdrowsze!
Składniki:
- 350g mielonego mięsa indyka
- łyżka sosu worcester
- 1 małe jajko(lub samo np. samo białko)
- 2 łyżki otrąb owsianych
- łyżeczka posiekanego świeżego oregano lub 1/3 łyżeczki suszonego
- sól, pieprz
- 4 pełnoziarniste żytnie bułki(niedługo przepis na nie na blogu)
- 1 pomidor
- garść rukoli
- biała cebula
Formować kotleciki i smażyć je na teflonowej patelni wysmarowanej oliwą lub olejem.
Cebulę obrać, pokroić w 0.5cm plastry i ułożyć na tej samej patelni co mięso, posolić i grillować aż do zrumienienia się jej.
W przekrojone bułki wkładać wszystkie dodatki i zajadać. Smacznego!
Bardzo apetyczny ten burger :)
OdpowiedzUsuńStrasznie apetyczne zdjecia. Normalnie kupnych burgerow nie jadam ale na takie na pewno bym sie skusila :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Wyglada oblednie! No i nie jest tak "grzeszny" jak burgery kupowane na miescie.
OdpowiedzUsuńtakiego burgera mogłabym jeść co dzień, genialnie przyrządzone! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie to chodzi dziś po mojej głowie:) Mniami!
OdpowiedzUsuńPs. Bardzo tu u Ciebie ładnie:)