27 cze 2013

Burgery z indyka


Dietetyczne burgery z indyka podane w pełnoziarnistej żytniej bułce z młodą rukolą, pomidorem oraz grillowaną cebulką.
Domowe fast-foody mają tę zaletę, że wiemy co jemy, są wiele smaczniejsze no i zdrowsze!

Składniki:
  • 350g mielonego mięsa indyka
  • łyżka sosu worcester
  • 1 małe jajko(lub samo np. samo białko)
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • łyżeczka posiekanego świeżego oregano lub 1/3 łyżeczki suszonego
  • sól, pieprz
  • 4 pełnoziarniste żytnie bułki(niedługo przepis na nie na blogu)
  • 1 pomidor
  • garść rukoli
  • biała cebula

Pierwszych sześć składników wymieszać ze sobą - najlepiej za pomocą ręki.
Formować kotleciki i smażyć je na teflonowej patelni wysmarowanej oliwą lub olejem.
Cebulę obrać, pokroić w 0.5cm plastry i ułożyć na tej samej patelni co mięso, posolić i grillować aż do zrumienienia się jej.

W przekrojone bułki wkładać wszystkie dodatki i zajadać. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny ten burger :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie apetyczne zdjecia. Normalnie kupnych burgerow nie jadam ale na takie na pewno bym sie skusila :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada oblednie! No i nie jest tak "grzeszny" jak burgery kupowane na miescie.

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego burgera mogłabym jeść co dzień, genialnie przyrządzone! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie to chodzi dziś po mojej głowie:) Mniami!
    Ps. Bardzo tu u Ciebie ładnie:)

    OdpowiedzUsuń