25 cze 2013

Torcik sernikowy na marchewkowym spodzie z frostingiem


W tym tygodniu pogoda nas nie rozpieszcza. Pada, zrobiło się chłodniej, a słońce skryte jest głównie za chmurami. Aura przypomina bardziej jesień niż lato, więc postanowiłem upiec dość ciężkie, treściwe i pyszne ciasto marchewkowe, oczywiście na tym nie koniec. Jako fan serników, zawsze w lodówce mam samodzielnie zmielony twaróg lub taki z kubełka postanowiłem dodać jeszcze jedną warstwę właśnie sernikową o smaku mocno cytrynowym, aby trochę orzeźwić smak.
Cały torcik. bo chyba tak można go określić udekorowałem jogurtowo-miodowym  frostingiem oraz orzechami.
Jeśli jesteście fanami ciasta marchewkowego i serników to zapraszam do wypróbowania! :)


Marchewkowy spód
Składniki:
  • 300g startej na drobnych oczkach marchewki, najlepsza będzie słodka np. karotka*
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 krążki posiekanego i odciśniętego z nadmiaru soku ananasa z puszki lub świerzego
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 300g przesianej mąki pszennej 
  • łyżeczka przyprawy do piernika(lub 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 mielonych goździków)
  • czubata łyżeczka cynamonu lub dwie jeśli lubicie te aromaty, ja tak ;)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 średnie jaja
  • 220ml oleju rzepakowego
  • szklanka brązowego cukru

Jaja wraz z cukrem ubić na puszystą, gęstą masę(trwa to ok. 10 minut), do ubitych jajek stopniowo dolewać olej cały czas miksując. Za pomocą łopatki delikatnie wmieszać do masy przyprawy, proszek do pieczenia, marchew, orzechy, ananasa i ekstrakt waniliowy. Po wstępnym wymieszaniu dodać przesianą mąkę, wymieszać tylko do jej połączenia się z masą.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22-24cm  wyłożyć papierem, boki wysmarować olejem i oprószyć mąką.
Przelać ciasto, wyrównać i piec w  180ºC przez ok. 50-60minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.

Upieczony spód wyjąć i lekko ostudzić.


Cytrynowa masa serowa
Składniki:
  • 500g mielonego twarogu
  • 3 jaja
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego(30g)
Zmiksować twaróg z sokiem i skórką z cytryn oraz cukrem. Dodawać po jednym jajku każdorazowo miksując ok. 30 sekund. Na koniec dodać proszek budyniowy.
Masę wylać na marchewkowy spód i piec ok. 70-80 minut w temperaturze 165ºC.
Jeśli użyliśmy rzadkiego sera czas może się wydłużyć. Sernik powinien być ścięty z wierzchu, ale sam środek może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą.
Upieczony zostawić w zamkniętym piekarniku na 30 minut, po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki i pozostawić tak do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto schować do lodówki na kilka godzin.



Jogurtowy frosting
Składniki:
  • 400g gęstego jogurtu, np. w typie greckim lub greckiego
  • 3 łyżki miodu**
  • 1/2 łyżeczki soli***
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody
Jogurt odsączyć na sitku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Można zrobić to na samym początku przygotowywania ciasta.
Odsączony jogurt zmiksować z miodem i solą. Pod koniec miksowania dodać rozpuszczoną żelatynę.

Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami włoskimi i wstążkami z marchewki.


* - jeśli marchew jest bardzo soczysta można delikatnie odcisnąć ją z nadmiaru wilgoci
** - najlepszy będzie gęsty, nie w postaci płynnej
*** - jest to dodatek opcjonalny, można pominąć jeśli nie lubimy słodko-słonych akcentów

17 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, musiał smakować pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajecznie wygląda ten torcik
    Jak zawsze piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała kombinacja smaków:) do tego piękne dekoracje, piękne zdjęcia - aż miło zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam bardzo podobny na Wielkanoc, Twój wygląda równie smacznie, aż mam chęć na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. CUDO! Ten tort wygląda po prostu bajecznie, a do tego ten marchewkowy spód... aż się prosi, aby nazwać to idealnym ciastem!
    poza tym jestem zachwycona zdjęciami! świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
  6. postarałeś się-wykończenie godne mistrza :) piękne ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  7. BOSKI zdradz mi jak sie robi te wstazki z marchewki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobaczką do warzyw ściąga się paski po długości marchewki, docina się nożem na równe, dość cienkie prostokąty, a następnie robi nacięcie wzdłuż na jednym z końców o szerokości paska. Przekładasz nieprzecięty koniec przez dziurkę i już. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem tego bardzo. Tak czy siak jest to bardzo proste, ale czasochłonne. Ja swoje robiłem w pracy o 2 w nocy. :D

      Usuń
  8. Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale że tak się elegancko w odsłonie tortowej, to się nie spodziewałam! PRZEPIĘKNY!

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik i ciasto marchewkowe to najlepsze ciasta. Twoje wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :) ale jaka to bomba kaloryczna! ;o

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialnee:D to musiał być mega pyszny serniko-marchewkowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie,czy druga godzina w piecu juz upieczonego ciasta marchewkowego nie zaszkodzi mu w sensie,ze sie przypali,bedzie za suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale jeśli i tak masz przed tym obawy możesz upiec spód i sernik osobno, a po wystudzeniu złożyć je razem jak tort dając między warstwy odrobinę frostingu(zadziała jak klej dla sernika).

      Usuń