W tym tygodniu pogoda nas nie rozpieszcza. Pada, zrobiło się chłodniej, a słońce skryte jest głównie za chmurami. Aura przypomina bardziej jesień niż lato, więc postanowiłem upiec dość ciężkie, treściwe i pyszne ciasto marchewkowe, oczywiście na tym nie koniec. Jako fan serników, zawsze w lodówce mam samodzielnie zmielony twaróg lub taki z kubełka postanowiłem dodać jeszcze jedną warstwę właśnie sernikową o smaku mocno cytrynowym, aby trochę orzeźwić smak.
Cały torcik. bo chyba tak można go określić udekorowałem jogurtowo-miodowym frostingiem oraz orzechami.
Jeśli jesteście fanami ciasta marchewkowego i serników to zapraszam do wypróbowania! :)
Marchewkowy spód
Składniki:
- 300g startej na drobnych oczkach marchewki, najlepsza będzie słodka np. karotka*
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 4 krążki posiekanego i odciśniętego z nadmiaru soku ananasa z puszki lub świerzego
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 300g przesianej mąki pszennej
- łyżeczka przyprawy do piernika(lub 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 mielonych goździków)
- czubata łyżeczka cynamonu lub dwie jeśli lubicie te aromaty, ja tak ;)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 średnie jaja
- 220ml oleju rzepakowego
- szklanka brązowego cukru
Jaja wraz z cukrem ubić na puszystą, gęstą masę(trwa to ok. 10 minut), do ubitych jajek stopniowo dolewać olej cały czas miksując. Za pomocą łopatki delikatnie wmieszać do masy przyprawy, proszek do pieczenia, marchew, orzechy, ananasa i ekstrakt waniliowy. Po wstępnym wymieszaniu dodać przesianą mąkę, wymieszać tylko do jej połączenia się z masą.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22-24cm wyłożyć papierem, boki wysmarować olejem i oprószyć mąką.
Przelać ciasto, wyrównać i piec w 180ºC przez ok. 50-60minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Upieczony spód wyjąć i lekko ostudzić.
Cytrynowa masa serowa
Składniki:
- 500g mielonego twarogu
- 3 jaja
- sok i skórka z 2 cytryn
- pół szklanki cukru
- opakowanie budyniu waniliowego(30g)
Masę wylać na marchewkowy spód i piec ok. 70-80 minut w temperaturze 165ºC.
Jeśli użyliśmy rzadkiego sera czas może się wydłużyć. Sernik powinien być ścięty z wierzchu, ale sam środek może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą.
Upieczony zostawić w zamkniętym piekarniku na 30 minut, po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki i pozostawić tak do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto schować do lodówki na kilka godzin.
Jogurtowy frosting
Składniki:
- 400g gęstego jogurtu, np. w typie greckim lub greckiego
- 3 łyżki miodu**
- 1/2 łyżeczki soli***
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody
Odsączony jogurt zmiksować z miodem i solą. Pod koniec miksowania dodać rozpuszczoną żelatynę.
Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami włoskimi i wstążkami z marchewki.
* - jeśli marchew jest bardzo soczysta można delikatnie odcisnąć ją z nadmiaru wilgoci
** - najlepszy będzie gęsty, nie w postaci płynnej
*** - jest to dodatek opcjonalny, można pominąć jeśli nie lubimy słodko-słonych akcentów
interesujący :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, musiał smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie ! :)
OdpowiedzUsuńBajecznie wygląda ten torcik
OdpowiedzUsuńJak zawsze piękne zdjęcia :)
Doskonała kombinacja smaków:) do tego piękne dekoracje, piękne zdjęcia - aż miło zaglądać:)
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobny na Wielkanoc, Twój wygląda równie smacznie, aż mam chęć na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCUDO! Ten tort wygląda po prostu bajecznie, a do tego ten marchewkowy spód... aż się prosi, aby nazwać to idealnym ciastem!
OdpowiedzUsuńpoza tym jestem zachwycona zdjęciami! świetny blog!
postarałeś się-wykończenie godne mistrza :) piękne ci wyszło!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńBOSKI zdradz mi jak sie robi te wstazki z marchewki?
OdpowiedzUsuńSkrobaczką do warzyw ściąga się paski po długości marchewki, docina się nożem na równe, dość cienkie prostokąty, a następnie robi nacięcie wzdłuż na jednym z końców o szerokości paska. Przekładasz nieprzecięty koniec przez dziurkę i już. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem tego bardzo. Tak czy siak jest to bardzo proste, ale czasochłonne. Ja swoje robiłem w pracy o 2 w nocy. :D
Usuńdzieki bede probowac ;)
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe, ale że tak się elegancko w odsłonie tortowej, to się nie spodziewałam! PRZEPIĘKNY!
OdpowiedzUsuńSernik i ciasto marchewkowe to najlepsze ciasta. Twoje wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :) ale jaka to bomba kaloryczna! ;o
OdpowiedzUsuńGenialnee:D to musiał być mega pyszny serniko-marchewkowiec:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie,czy druga godzina w piecu juz upieczonego ciasta marchewkowego nie zaszkodzi mu w sensie,ze sie przypali,bedzie za suche?
OdpowiedzUsuńNie, ale jeśli i tak masz przed tym obawy możesz upiec spód i sernik osobno, a po wystudzeniu złożyć je razem jak tort dając między warstwy odrobinę frostingu(zadziała jak klej dla sernika).
Usuń