3 cze 2013

Kokosowe cupcakes


Dawno nie było żadnych babeczek, prawda? Już to nadrabiam i prezentuję dziś kokosowe cupcakes z kremem z jogurtu greckiego. :)


Babeczki
Składniki:
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Połączyć ze sobą wszystkie składniki mokre, tj. mleka, masło, jaja. Dodać do nich mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, piec babeczki przez ok. 20-23 minuty, aż do suchego patyczka.


Krem jogurtowo-kokosowy
Składniki:
  • 200g gęstego jogurtu greckiego
  • 100g wiórek kokosowych 
  • 2-3 łyżki cukru
  •  łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody
Do jogurtu dodać rozpuszczoną żelatynę, cukier oraz wiórki. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Krem rozsmarować za pomocą łyżki tworząc "kopułkę". Każdą z babeczek obsypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz