5 cze 2013

Spaghetti z krewetkami w ognistym sosie


Kolejne z tych dań, które robi się tyle ile gotuje się makaron, ale nie oznacza to, że jest ono pozbawione smaku. Niekiedy im prostsze potrawy tym smaczniejsze. ;)

Składniki:
  • puszka siekanych pomidorów lub 3-4 śwież
  • 8-10średnich krewetek
  • mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • pół drobno posiekanej ostrej papryczki
  • porcja ugotowanego makaronu
  • sól, pieprz
  • garść bazyli

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, ostrą paprykę oraz czosnek. Smażyć ok. 3 minut, aż do zeszklenia się.
Dodać posiekane pomidory, sól i pieprz. Gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną.
Na 3 minuty przed końcem wrzucić oczyszczone krewetki.
Do sosu dodać ugotowany makaron oraz pokrojoną bazylię.


1 komentarz: