1 cze 2013

Mus czekoladowo-pomarańczowy z ganache


Nie dość, że mus sam w sobie jest obłędnie czekoladowy to jako uzupełnienie na jego wierzchu pojawiło się czekoladowe ganache. O "spodzie" z czekoladowych ciasteczek już nie wspominam bo można dostać kręćka od ilości kalorii w jednym pucharku, ale kto by się tym przejmował mając pod nosem taki deser? :)


Mus
Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 200g czekolady deserowej
  • 1 łyżki kawy
  • 6 jajek
  • szczypta soli
Z pomarańczy otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Umieścić  w misce nad kąpielą wodną wraz z kawą i połamaną na części czekoladą.
Cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady.
Zestawić z ognia i przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Żółtka wmieszać trzepaczką do przestudzonej masy czekoladowej, a następnie całość przelać do piany z białek i delikatnie połączyć, najlepiej za pomocą widelca, tak aby nie uwolnić zbyt dużej ilości powietrza z białek.

Do pucharków włożyć odrobinę połamanych ciasteczek, a następnie nałożyć na nie gotowy mus.
Schłodzić w lodówce ok. 4-5 godzin.


Ganache
Składniki:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
Składniki umieścić w misce nad kąpielą wodną, podgrzewać aż do połączenia się w jednolitą, lśniącą masę.
Zestawić z ognia i przestudzić.
Gdy ganache zastyga, gęstnieje i właśnie takim gęstniejący należy delikatnie nakładać na mus.
Gotowe desery udekorować skórką z pomarańczy.

Dodatkowo:
  • 100g połamanych czekoladowych ciasteczek 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz