Nie dość, że mus sam w sobie jest obłędnie czekoladowy to jako uzupełnienie na jego wierzchu pojawiło się czekoladowe ganache. O "spodzie" z czekoladowych ciasteczek już nie wspominam bo można dostać kręćka od ilości kalorii w jednym pucharku, ale kto by się tym przejmował mając pod nosem taki deser? :)
Mus
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 200g czekolady deserowej
- 1 łyżki kawy
- 6 jajek
- szczypta soli
Cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady.
Zestawić z ognia i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Żółtka wmieszać trzepaczką do przestudzonej masy czekoladowej, a następnie całość przelać do piany z białek i delikatnie połączyć, najlepiej za pomocą widelca, tak aby nie uwolnić zbyt dużej ilości powietrza z białek.
Do pucharków włożyć odrobinę połamanych ciasteczek, a następnie nałożyć na nie gotowy mus.
Schłodzić w lodówce ok. 4-5 godzin.
Ganache
Składniki:
- 100g mlecznej czekolady
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
Zestawić z ognia i przestudzić.
Gdy ganache zastyga, gęstnieje i właśnie takim gęstniejący należy delikatnie nakładać na mus.
Gotowe desery udekorować skórką z pomarańczy.
Dodatkowo:
- 100g połamanych czekoladowych ciasteczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz