Mieszkam na wsi, mam dostęp do świeżego, niezanieczyszczonego szczawiu a jest już czerwiec i dopiero teraz ją ugotowałem! Nie wiem dlaczego tak długo z nią zwlekałem w tym roku, ale już nadrabiam straty i proponuję Wam dzisiaj wersję wzbogaconą o oregano.
Składniki:
- 2l bulionu warzywnego lub drobiowego
- duży pęczek szczawiu(ok. 400g)
- łyżka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka posiekanego świeżego oregano
- sól, pieprz
- opcjonalnie 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
Bulion zagotować, dodać oregano i jeśli używamy ziemniaki. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzać masło, dodać umyty i pokrojony szczaw. Przesmażyć ok. 2 minut, aż zmniejszy objętość. Dodać go do gotującego się bulionu.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać pół szklanki gorącej zupy aby zahartować mieszankę, a następnie wlać całość do garnka. Zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Do podania:
- ugotowane na twardo jaja
- makaron
- świeże listki oregano
szczawiowa! Moja ulubiona mniam
OdpowiedzUsuńco do babeczek - to owszem, niestety zawsze mi opadają i nie wiem co z tym zrobić xd może coś doradzisz? (odpowiedz proszę u mnie jeśli tak). No i też kwestia tego, że nalałam troszkę za mało ciasta do foremek :P
pozdrawiam