14 lip 2013

Bezmleczne kawowe pancakes z czarnym syropem


Propozycja dla wybitnie lubiących kawę. Miękkie placuszki polane syropem, a to wszystko obłędnie pachnące kawą. Intensywne w smaku, puszyste i nieziemsko smaczne.
Zrobione są bez dodatku mleka więc są idealne dla osób uczulonych na nie.

Składniki:
  • 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
  • szklanka ciepłej kawy zaparzonej z 3 łyżeczek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 małe jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka rozpuszczonego masła
Do kawy dodać cukier, sól, masło oraz przesianą mąkę z  proszkiem do pieczenia. Mieszając dodać jajko.
Placuszki smażyć na patelni do naleśników posmarowanej tłuszczem.


Czarny syrop kawowy
Składniki:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki wody
Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować na średnim ogniu, aż syrop wyraźnie zgęstnieje.
Gorącym polewać usmażone pancakes.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kawę! Fajny pomysł.:)
    A zdjęcia genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi panckesami jeszcze się nie spotkałam. Jestem kawoszką, więc bardzo mi się podobają. Na pewno kiedyś je zaserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się ten pomysł!
    ciekawe, czy działają jak kawa ;)

    OdpowiedzUsuń