1 lip 2013

Brioszki z truskawkami


Pyszne maślane brioszki z truskawkami na leniwe śniadanie? Jak najbardziej, a to za sprawą tego że ciasto można przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki, a rano tylko upiec.

Składniki:
  • 270g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 50ml ciepłego mleka
  • 25g świeżych lub 5g suchych drożdży
  • łyżka gęstej śmietany 18%
  • sok z połowy cytryny
Masło rozpuścić w mleku, dodać drożdże i wymieszać do rozpuszczenia się ich(ważne, aby mleko nie było gorące. Jeśli zbytnio się ogrzało przy rozpuszczaniu masła należy je schłodzić do temperatury ciała w przeciwnym razie drożdże się zaparzą). Odstawić na 5 minut, a w tym czasie przesiać mąkę.
Dodać do niej wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Będzie ono dość luźne, ale takie ma być.
Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
Drugiego dnia podzielić je na ok. 8 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, na środku układać truskawki, posypać je niepełną łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Zlepić w kształt koperty i ułożyć łączeniem do dołu.
Gotowe bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Piec przez 25-30 minut w 180ºC do zrumienienia się.

Dodatkowo:
  • pół kilograma truskawek
  • cukier, mąką
  • roztrzepane jajko do posmarowania brioszek

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie :) pozdrawiam :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to bym mogla takie jesc na sniadanie, obiad i kolacje... <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brioszki... Ze słodkimi truskawkami - najlepsze śniadanie świata ;)

    OdpowiedzUsuń