Pyszne maślane brioszki z truskawkami na leniwe śniadanie? Jak najbardziej, a to za sprawą tego że ciasto można przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki, a rano tylko upiec.
Składniki:
- 270g mąki pszennej
- 80g masła
- 50g cukru
- 1 jajko
- 50ml ciepłego mleka
- 25g świeżych lub 5g suchych drożdży
- łyżka gęstej śmietany 18%
- sok z połowy cytryny
Dodać do niej wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Będzie ono dość luźne, ale takie ma być.
Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
Drugiego dnia podzielić je na ok. 8 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, na środku układać truskawki, posypać je niepełną łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Zlepić w kształt koperty i ułożyć łączeniem do dołu.
Gotowe bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Piec przez 25-30 minut w 180ºC do zrumienienia się.
Dodatkowo:
- pół kilograma truskawek
- cukier, mąką
- roztrzepane jajko do posmarowania brioszek
Uwielbiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :) pozdrawiam :) !
OdpowiedzUsuńJa to bym mogla takie jesc na sniadanie, obiad i kolacje... <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam brioszki... Ze słodkimi truskawkami - najlepsze śniadanie świata ;)
OdpowiedzUsuń