2 lip 2013

Sałatka z makaronem ryżowym i grillowaną cukinią


Szybka propozycja na zdrową kolację lub obiad. Nada się jako lunch do pracy lub szkoły bo smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

Składniki:
  • 200g makaronu ryżowego, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • garść liści kolendry i mięty
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • sok z jednej limonki
  • sól, pieprz
Cukinię pokroić w mniejsze kawałki, posolić, zgrillować na patelni około 3 minuty z każdej ze stron.
Do ugotowanego makaronu dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę, liście kolendry i mięty oraz cukinię.

Wymieszać ze sobą sok z limonki, olej, cukier, ocet. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać orzeszkami ziemnymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz