Szybka propozycja na zdrową kolację lub obiad. Nada się jako lunch do pracy lub szkoły bo smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 200g makaronu ryżowego, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- garść liści kolendry i mięty
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- 1 starty ząbek czosnku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki oleju arachidowego
- sok z jednej limonki
- sól, pieprz
Do ugotowanego makaronu dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę, liście kolendry i mięty oraz cukinię.
Wymieszać ze sobą sok z limonki, olej, cukier, ocet. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz