30 lip 2013

Ciasteczka bananowo-owsiane


Wiecie, że to moje pierwsze ciasteczka w życiu? Sam nie wiem jak to możliwe.
Chrupiące, miękkie w środku i obłędnie pachnące bananem. Dodałem do nich kilka suszonych żurawin aby nie były tak słodkie oraz łyżeczkę cynamonu podkreślającego smak bananów. :)

Składniki:
  • 3 dojrzałe banany*
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 szklanki płatków owsianych
/składniki na 9 dużych ciastek lub 16 mniejszych/


Banany rozgnieść widelcem na papkę, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Odstawić na ok. 15-20 minut, aby płatki wchłonęły wilgoć i lepiej się kleiły**.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać masę i formować okrągłe ciasteczka. Piec około 20-25 minut w 180ºC. Po upieczeniu przełożyć ciastka na kratkę do wystygnięcia.
Przechowywać do 5 dni, ale znikną szybciej. ;)


* - najlepiej takie z czarnymi plamami, są one najsłodsze
** - w razie potrzeby można dodać 2 łyżki mąki pełnoziarnistej

5 komentarzy:

  1. aż nie chce się wierzyć, że pierwsze :) ale wybrałeś jedne z najlepszych, owsiane to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciacha, bardzo zdrowe i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsiane również pojawiają się najczęściej wśród łakoci w moim domu. Świetne zdjęcia i wykonanie, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń