29 lip 2013

Lemon meringue pie


Czyli tarta cytrynowa z bezą. Amerykański klasyk, który chciałem zrobić już od dłuższego czasu. Teraz wiem, że niepotrzebnie tyle zwlekałem bo ta tarta jest obłędna! Aromatyczny i kwaskowy krem oraz słodka beza, a to wszystko na maślanym, kruchym spodzie. Bomba! Będzie pewnie częściej pojawiać się u nas w domu bo wszyscy są nią zachwyceni. :)

Kruche ciasto
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90g masła
  • małe roztrzepane jajko
  • ewentualnie odrobina wody gdyby ciasto nie chciało się związać
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dodać masło, rozetrzeć w dłoniach do powstania małych okruchów. Wlać jajko i zagnieść ciasto. Gdyby nie chciało się połączyć dodać odrobinę wody.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim(dno oraz boki) formę do tarty* o średnicy 20-22cm.
Na cieście rozłożyć arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wysypać gruch lub inne obciążniki. Piec z obciążeniem w 180ºC ok. 15 minut, po tym czasie zdjąć folię i dopiekać ok. 10 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Upieczony spód pozostawić w piekarniku i zabrać się za krem.


Krem cytrynowy
Składniki:
  • sok oraz skórka otarta z 4-5 dużych cytryn
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 6 żółtek
  • 150ml wody(ilość umowna od tego jak dużo wyciśniemy soku z cytryny, jeśli będzie go mało można zwiększyć jej ilość aby kremu było więcej, choć polecam w takim wypadku dodać soku z cytryny, aby był on intensywniejszy w smaku)
  • 100g masła
W rondelku umieścić sok, skórkę z cytryny, wodę, cukier, masło oraz mąki. Wymieszać najlepiej rózgą, aby nie było grudek. Postawić na ogniu i podgrzewać do uzyskania gęstego budyniu. Zestawić z ognia i wlać żółtka, dobrze rozmieszać i ponownie podgrzać do zagotowania się.
Gorący krem wylać na upieczony spód.


Beza
Składniki::
  •  6 białek
  • 200g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu
  • szczypta soli
Białka ubijać wraz ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera, gdy zaczną się pienić dodawać łyżka, po łyżce cukier. Przy ostatniej partii cukru dodać mąkę oraz ocet.
Beza pod koniec ubijania(trwa to ok. 10 minut) powinna być bardzo gęsta i lśniąca.


Na przestygnięty krem(może być ciepły) wykładać ubite białka.
Całe ciasto wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 20-25 minut, aż beza zrumieni się z wierzchu. Należy ją obserwować i gdyby zbyt szybko się rumieniła zmniejszyć temperaturę do 155ºC.
Po 20 minutach wyłączyć grzanie i pozostawić ciasto w piekarniku do ostygnięcia(po jakimś czasie można go lekko uchylić), a następnie schować je na minimum 4 godziny do lodówki, aby stężało.


* - użyłem tortownicy o średnicy 20cm

12 komentarzy:

  1. Na pewno bomba!!! ! Uwielbiam to twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh to nie tylko amerykański, ale też i brytyjski klasyk. Tarta wyszła Tobie piękna! A ta beza to klasa sama w sobie :).

    OdpowiedzUsuń
  4. te smaki muszą się doskonale uzupełniać - słodkie i kwaśne :) będę musiała spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie wyglada! Tez uwielbiam ciasta cytrynowe szczegolnie tarty ale to musze zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będziesz odpowiedzialny za zmianę mojego rozmiaru na większy :D
    pędzę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pięknie Ci się udała :)Też mam ją w niedalekich planach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniala tarta ,czesto robie szarlotke z beza i z dodatkiem maki ziemniaczanej wychodzi gumowata gora ,a bez maki w porzadku,czy u ciebie jest podobnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beza wyszła puszysta i bardzo delikatna, a jednocześnie dobrze się kroiła przez dodatek tej mąki ziemniaczanej.

      Usuń