Letnia i bardzo zdrowa sałatka na drugie śniadanie.
Mam dla Was dwie opcję jej przygotowania, ekspresową i wymagającą trochę czasu, to którą wybierzecie zależy od Was.
Pierwsza polega na pieczeniu buraków w kuchence mikrofalowej. Wiem, dziwne ale się sprawdza. Wystarczy je obrać, pokroić w cienkie plastry, skropić oliwą, posypać solą i mikrofalować ok. 4 minut.
Druga wymaga użycia piekarnika.Umyte buraki skrapiamy oliwą, pieprzem i solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 40 minut w 180ºC. Takie buraczane paczuszki warto wrzucić do piekarnika przy okazji pieczenia mięsa czy nawet ciasta. Gotowe buraczki wystarczy obrać, schłodzić i przechowywać do kilku dni w lodówce.
Składniki:
- 2 średnie upieczone buraki
- 200g półtłustego twarogu
- 2 papryczki chili
- młode listki botwiny
- 50ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Opcjonalnie do sałatki można dodać 2 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich.
Uwielbiam pieczone buraki, sałatka musi być pyszna: )
OdpowiedzUsuńBuraki z mikrofalówki? hmmm... Z ciekawości jutro przetestuję ;)
OdpowiedzUsuń