Niedawno pokazywałem Wam orzechowe ciasto jogurtowe, a tym razem zapraszam na mój numer jeden. Zwykłe najprostsze ale za to najlepsze! Z budyniem i dżemem. W sezonie dodaję świeże truskawki, brzoskwinie albo morele. Koniecznie musicie spróbować. :)
Składniki:
- 340g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jaja
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 300g jogurtu
- budyń waniliowy
- mały słoiczek dżemu truskwkowego
Budyń ugotować w 400ml mleka(jeśli podane proporcje na opakowaniu są na 0,5l), przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę(ok. 6-7 minut na wysokich obrotach miksera), nie przerywając mieszania dodać olej i jogurt. Gdy zostaną one wchłonięte dodawać suche składniki w 3 partiach, każdorazowo miksując tylko do połączenia się.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24cm, na wierzchu kleksami rozłożyć budyń i dżem.
Piec w 180ºC przez ok. 50-60 minut, a tak naprawdę do czasu gdy wbity patyczek będzie suchy.
Wygląda obłędnie :) Uwielbiam ten przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta jogurtowe, zdecydowanie wypróbuję w przyszłym tygodniu :D
OdpowiedzUsuńGratuluję świetnego bloga :)
Witam
OdpowiedzUsuńMąka ma być pszenna tortowa, czy jakaś inna. Pytam, bo boję się, że wyjdzie mi zakalec, jak w innych jogurtowych ciastach :(
Używałem typu 450
Usuńprzez większośc dzieciństwa to było jedyne ciasto jakie mogłam zjeść. teraz oczywiście to się zmieniło, ale sentyment pozostał.
OdpowiedzUsuńJa piekłam ponad godzinę ale i tak ciasto się nie dopiekło i jest zakalec, ale w smaku ciasto pyszne
OdpowiedzUsuńHmmm... Nie wiem co poradzić. :(
UsuńRewelacyjne, takie proste! Przyznam się, że nigdy takiego nie jadłam, a ciasta jogurtowe uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńczy to ma być jogurt np. owocowy czy naturalny ?
OdpowiedzUsuńKwestia gustu. Ja używałem naturalnego.
UsuńA czy można dodać coś zamiast oleju rzepakowego? np masło lub oliwe z oliwek? bo tylko taki tłuszcz mam.
OdpowiedzUsuńMyślę, że rozpuszczone masło się nada, oliwa może być zbyt wyczuwalna w smaku.
Usuń