12 sty 2014

Ciasto jogurtowe z budyniem i dżemem truskawkowym


Niedawno pokazywałem Wam orzechowe ciasto jogurtowe, a tym razem zapraszam na mój numer jeden. Zwykłe najprostsze ale za to najlepsze! Z budyniem i dżemem. W sezonie dodaję świeże truskawki, brzoskwinie albo morele. Koniecznie musicie spróbować. :)

Składniki:
  • 340g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego 
  • 300g jogurtu
  •  budyń waniliowy
  • mały słoiczek dżemu truskwkowego

Budyń ugotować w 400ml mleka(jeśli podane proporcje na opakowaniu są na 0,5l), przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę(ok. 6-7 minut na wysokich obrotach miksera), nie przerywając mieszania dodać olej i jogurt. Gdy zostaną one wchłonięte dodawać suche składniki w 3 partiach, każdorazowo miksując tylko do połączenia się.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24cm, na wierzchu kleksami rozłożyć budyń i dżem.
Piec w 180ºC przez ok. 50-60 minut, a tak naprawdę do czasu gdy wbity patyczek będzie suchy.


12 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie :) Uwielbiam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta jogurtowe, zdecydowanie wypróbuję w przyszłym tygodniu :D
    Gratuluję świetnego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Mąka ma być pszenna tortowa, czy jakaś inna. Pytam, bo boję się, że wyjdzie mi zakalec, jak w innych jogurtowych ciastach :(

    OdpowiedzUsuń
  4. przez większośc dzieciństwa to było jedyne ciasto jakie mogłam zjeść. teraz oczywiście to się zmieniło, ale sentyment pozostał.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja piekłam ponad godzinę ale i tak ciasto się nie dopiekło i jest zakalec, ale w smaku ciasto pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne, takie proste! Przyznam się, że nigdy takiego nie jadłam, a ciasta jogurtowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy to ma być jogurt np. owocowy czy naturalny ?

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można dodać coś zamiast oleju rzepakowego? np masło lub oliwe z oliwek? bo tylko taki tłuszcz mam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że rozpuszczone masło się nada, oliwa może być zbyt wyczuwalna w smaku.

      Usuń