Kurczak tikka masala to bardzo popularne inspirowane kuchnią indyjską danie w Wielkiej Brytanii.
Podczas gotowania w domu unosi się oszałamiający zapach podgrzewanych przypraw od których może zakręcić w nosie.
Do przygotowania tego dania potrzebna będzie mieszanka przypraw garam masala oraz kumin rzymski. Można je kupić w większości marketów, a na pewno dostaniecie je w sklepach z kuchniami świata.
Marynata do kurczaka
Składniki:
- 450g filetu z kurczaka
- 150g jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- łyżeczka sproszkowanego cynamonu, kuminu rzymskiego, ostrej papryki, startego na drobnych oczkach imbiru, przyprawy garam masala
- sól, czarny pieprz
Na patelni dobrze rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kurczaka(wraz z resztką marynaty, będzie jej niewiele) i obsmażyć kilka minut z każdej ze stron. Mięso nie musi być wysmażone na tym etapie.
Sos
Składniki:
- 500ml przecieru pomidorowego z kartonu lub w sezonie ok. 1kg zmiksowanych świeżych pomidorów
- 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka ostrej i słodkiej papryki, kuminu i garam masala
- łyżeczka cukru
- łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Dodać podsmażonego kurczaka, gotować na małym gazie kolejnych 10 minut, aż mięso stanie się miekkie.
Pod koniec gotowania wlać śmietanę.
Daniem posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać z ryżem, jogurtem, chlebkiem naan lub pita.
Ale ładnie podany, pycha :)
OdpowiedzUsuńDanie bardzo apetyczne,ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu przypadkiem szukając przepisu na tegoż właśnie kurczaka tikka masala i... jestem absolutnie zachwycona twoim blogiem! Wspaniałe zdjęcia, pomysłowe i apetyczne przepisy. Aż ślinka cieknie ;) Życzę wytrwałości i powodzenia i na pewno będę tu często wracać :)
OdpowiedzUsuń