10 lip 2013

Kurczak tikka masala


Kurczak tikka masala to bardzo popularne inspirowane kuchnią indyjską danie w Wielkiej Brytanii.
Podczas gotowania w domu unosi się oszałamiający zapach podgrzewanych przypraw od których może zakręcić w nosie.
Do przygotowania tego dania potrzebna będzie mieszanka przypraw garam masala oraz kumin rzymski. Można je kupić w większości marketów, a na pewno dostaniecie je w sklepach z kuchniami świata.


Marynata do kurczaka
Składniki:
  • 450g filetu z kurczaka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka sproszkowanego cynamonu, kuminu rzymskiego, ostrej papryki, startego na drobnych oczkach imbiru, przyprawy garam masala
  • sól, czarny pieprz
W misce wymieszać jogurt z przyprawami, dodać pokrojonego w 2cm kostkę kurczaka i odstawić na 30 minut do zamarynowania się w temperaturze pokojowej lub najlepiej na kilka godzin do lodówki.

Na patelni dobrze rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kurczaka(wraz z resztką marynaty, będzie jej niewiele) i obsmażyć kilka minut z każdej ze stron. Mięso nie musi być wysmażone na tym etapie.


Sos
Składniki:
  • 500ml przecieru pomidorowego z kartonu lub w sezonie ok. 1kg zmiksowanych świeżych pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka ostrej i słodkiej papryki, kuminu i garam masala
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
W głębokiej patelni rozgrzać olej z czosnkiem. Po minucie dodać wszystkie przyprawy i przesmażyć je kolejną minutę. Wlać przecier pomidorowy, sos sojowy i cukier. Gotować ok. 10 minut, aż sos się zredukuje.
Dodać podsmażonego kurczaka, gotować na małym gazie kolejnych 10 minut, aż mięso stanie się miekkie.
Pod koniec gotowania wlać śmietanę.
Daniem posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać z ryżem, jogurtem, chlebkiem naan lub pita.


3 komentarze:

  1. Ale ładnie podany, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie bardzo apetyczne,ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłam tu przypadkiem szukając przepisu na tegoż właśnie kurczaka tikka masala i... jestem absolutnie zachwycona twoim blogiem! Wspaniałe zdjęcia, pomysłowe i apetyczne przepisy. Aż ślinka cieknie ;) Życzę wytrwałości i powodzenia i na pewno będę tu często wracać :)

    OdpowiedzUsuń