27 lip 2013

Pizza z brokułowym pesto, cukinią i camembertem


Kolejna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Dziś dość nietypowa bo z brokułowym pesto, pleśniowym serem, oliwkami, cukinią i dla zaostrzenia smaku odrobiną chili. Jeśli lubicie takie smaki zachęcam do wypróbowania!

Ciasto z tego przepisu.


Pesto z brokuła
Składniki:
  • średniej wielkości brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g parmezanu
  • 100g orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie sok z połowy cytryny
Brokuła podzielić na różyczki, umyć i wrzucić na osoloną, wrzącą wodę. Blanszować ok. 5 minut, aż lekko zmięknie, ale wciąż będzie soczyście zielony. Odcedzić, przelać lodowatą wodą i odstawić do odsączenia z nadmiaru wody.
Brokuła umieścić w malakserze(można również robić to blenderem), dodać pozostałe składniki i zmiksować. Od tego jakiej konsystencji chcemy mieć pastę zależy ilość dodanej oliwy z oliwek.


Dodatki:
  • garść zielonych oliwek
  • 120-150g sera  camembert 
  • pół papryczki chili
  • pół średniej wielkości cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
  • garść rukoli
Na wyrośnięte i rozwałkowany spód pizzy rozsmarować pesto, ułożyć pozostałe dodatki, oprószyć solą, pieprzem i wstawić pizzę do rozgrzanego do 220ºC piekarnika. Piec ok. 25 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Podawać posypaną świeżą rukolą.



5 komentarzy:

  1. Już za sam wygląd tej pizzy przyznałabym Ci nagrodę :) Bardzo ciekawi mnie smak brokułowego pesto razem z camembertem, fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką pizzę to ja lubię! ; )
    Dużo zieleni i pesto z brokuła to raj na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju, ta pizza to mistrzostwo. z samych świeżych warzyw, rewelacja :]
    a brokułowe pesto to już istny kosmos!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bosko :) pozdrawiam i zapraszam bibelotyiszpargaly.blogspot.com

    KUCHNIA KACHNY :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda znakomicie! I prawie moje smaki (oprócz oliwek)- i tak bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń