Kolejna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Dziś dość nietypowa bo z brokułowym pesto, pleśniowym serem, oliwkami, cukinią i dla zaostrzenia smaku odrobiną chili. Jeśli lubicie takie smaki zachęcam do wypróbowania!
Ciasto z tego przepisu.
Pesto z brokuła
Składniki:
- średniej wielkości brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 50g parmezanu
- 100g orzechów włoskich
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie sok z połowy cytryny
Brokuła umieścić w malakserze(można również robić to blenderem), dodać pozostałe składniki i zmiksować. Od tego jakiej konsystencji chcemy mieć pastę zależy ilość dodanej oliwy z oliwek.
Dodatki:
- garść zielonych oliwek
- 120-150g sera camembert
- pół papryczki chili
- pół średniej wielkości cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
- garść rukoli
Podawać posypaną świeżą rukolą.
Już za sam wygląd tej pizzy przyznałabym Ci nagrodę :) Bardzo ciekawi mnie smak brokułowego pesto razem z camembertem, fajne połączenie.
OdpowiedzUsuńTaką pizzę to ja lubię! ; )
OdpowiedzUsuńDużo zieleni i pesto z brokuła to raj na talerzu!
jeju, ta pizza to mistrzostwo. z samych świeżych warzyw, rewelacja :]
OdpowiedzUsuńa brokułowe pesto to już istny kosmos!
wygląda bosko :) pozdrawiam i zapraszam bibelotyiszpargaly.blogspot.com
OdpowiedzUsuńKUCHNIA KACHNY :)
Wygląda znakomicie! I prawie moje smaki (oprócz oliwek)- i tak bym zjadła :D
OdpowiedzUsuń