Jest to podstawowy przepis na panna cottę wzbogacony o kawę rozpuszczalną oraz galaretkę z espresso.
Deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu wymaga jednak pewnego czasu ponieważ całość musi dobrze się schłodzić i zsiąść. Najlepiej jest go przygotować rano lub dzień przed podaniem.
Galaretka z espresso
Składniki:
- 65ml espresso
- 2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki żelatyny
Tak przygotowaną galaretkę rozlać między 4 filiżanki, wstawić do lodówki na około godzinę do stężenia.
Kawowa panna cotta
Składniki:
- 130ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 130ml mleka(może być 0 lub 0,5%)
- 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżka ekstraktu z wanilii
Żelatynę zalać odrobiną wody, odstawić na około 5 minut to napęcznienia.
Mleko wraz z cukrem i kawą zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia się jej. Masę dolać do śmietanki i ekstraktu waniliowego. Odstawić do przestygnięcia i zimną wylewać na zastygniętą galaretkę.
Filiżanki przykryć kawałkiem folii spożywczej i odstawić na kilka godzin lub całą noc do stężenia.
Deser najłatwiej wyciągać jest przez zanurzenie szklanek w gorącej wodzie. Po chwili masa zacznie się rozpuszczać i łatwym sposobem wyskoczy nam na talerzyk.
Piękna!!! Ja robiłam podobną z miętową galaretką ale dla odmiany taką chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńLooks yummy. English version?
OdpowiedzUsuń