13 lip 2013

Panna cotta kawowa z galaretką z espresso


Jest to podstawowy przepis na panna cottę wzbogacony o kawę rozpuszczalną oraz galaretkę z espresso.
Deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu wymaga jednak pewnego czasu ponieważ całość musi dobrze się schłodzić i zsiąść. Najlepiej jest go przygotować rano lub dzień przed podaniem.

Galaretka z espresso
Składniki:
  • 65ml espresso
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, dodać ją do posłodzonego espresso i dobrze wymieszać.
Tak przygotowaną galaretkę rozlać między 4  filiżanki, wstawić do lodówki na około godzinę do stężenia.


Kawowa panna cotta
Składniki:
  • 130ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 130ml mleka(może być 0 lub 0,5%)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżka ekstraktu z wanilii

Żelatynę zalać odrobiną wody, odstawić na około 5 minut to napęcznienia.
Mleko wraz z cukrem i kawą zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia się jej. Masę dolać do śmietanki i ekstraktu waniliowego. Odstawić do przestygnięcia i zimną wylewać na zastygniętą galaretkę.
Filiżanki przykryć kawałkiem folii spożywczej i odstawić na kilka godzin lub całą noc do stężenia.

Deser najłatwiej wyciągać jest przez zanurzenie szklanek w gorącej wodzie. Po chwili masa zacznie się rozpuszczać i łatwym sposobem wyskoczy nam na talerzyk.

2 komentarze:

  1. Piękna!!! Ja robiłam podobną z miętową galaretką ale dla odmiany taką chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń