9 lip 2013

Zupa krem z brokułów i bazylii


Uwielbiam brokuły w każdej postaci. Gotowane, pieczone, w zupie, pod postacią zupy i jako dodatek obiadowy. To jedne z moich ulubionych warzyw i już nie mogę się doczekać, aż na straganach pojawią się nasze krajowe. :)
Dziś propozycja na lekki, szybki i zielony obiad.

Składniki:
  • 1l wody
  • średniej wielkości brokuł
  • średni ziemniak pokrojony w drobną kostkę
  • mała marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek świeżych liści bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
Na oliwie zeszklić cebulę, po ok. 2 minutach dodać posiekany czosnek.
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojoną marchew i ziemniaka, doprawić. Po ok. 4 minutach dodać pokrojonego brokuła. Gotować kilka minut, aż zmięknie ale wciąż będzie soczyście zielony.
Zupę zestawić z ognia, dodać sok z cytryny oraz bazylię. Zmiksować na gładki krem.
W razie potrzeby doprawić, a gdyby krem był zbyt gęsty dolać bulionu warzywnego lub śmietanki.

Podawać z grzankami, kleksem śmietany, kozim serem lub orzechami włoskimi.


3 komentarze: