Uwielbiam brokuły w każdej postaci. Gotowane, pieczone, w zupie, pod postacią zupy i jako dodatek obiadowy. To jedne z moich ulubionych warzyw i już nie mogę się doczekać, aż na straganach pojawią się nasze krajowe. :)
Dziś propozycja na lekki, szybki i zielony obiad.
Składniki:
- 1l wody
- średniej wielkości brokuł
- średni ziemniak pokrojony w drobną kostkę
- mała marchewka
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- pęczek świeżych liści bazylii
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojoną marchew i ziemniaka, doprawić. Po ok. 4 minutach dodać pokrojonego brokuła. Gotować kilka minut, aż zmięknie ale wciąż będzie soczyście zielony.
Zupę zestawić z ognia, dodać sok z cytryny oraz bazylię. Zmiksować na gładki krem.
W razie potrzeby doprawić, a gdyby krem był zbyt gęsty dolać bulionu warzywnego lub śmietanki.
Podawać z grzankami, kleksem śmietany, kozim serem lub orzechami włoskimi.
Ja tez bardzo lubie brokuly. Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, jak smakuje. :)
OdpowiedzUsuńto jedna z moich ulubionych zup, bazylia świetnie tu smakuje :)
OdpowiedzUsuń