Zostałem uświadomiony, że nie zrobiłem na dobrą sprawę jeszcze takiego prawdziwego sernika na zimno. Prawdziwego czyli takiego z warstwą owoców w galaretce oraz herbatnikami na spodzie - to definicja mojej rodzicielki na temat sernika na zimno. :)
Od siebie dodałem płotek z biszkoptów oraz cytrynowy smak masy serowej. Myślę, że będzie Wam smakował, skoro mamusia go zaaprobowała. ;)
Spód
Składniki:
- paczka herbatników
- ok. 150g podłużnych biszkoptów przeciętych na pół
Cytrynowa masa serowa
Składniki:
- 500g mielonego twarogu lub sera z kubełka
- 100ml śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- 3/4 szklanki cukru(lub wedle smaku)
Masę jeśli jest lejąca odstawić do lekkiego stężenia*, a następnie wylać ją do formy.
Owoce w galaretce
Składniki:
- 200g malin
- 100g jeżyn
- brzoskwinia
- galaretka truskawkowa rozpuszczona w 400ml wody
Odstawić do całkowitego stężenia.
* - polecam, aby wszystkie składniki na masę serową były zimne, wtedy masa zaraz po dodaniu żelatyny zacznie tężeć
Ach jakie ma piękne kolory: )
OdpowiedzUsuń