23 sie 2013

Cytrynowy sernik na zimno z owocami lata


Zostałem uświadomiony, że nie zrobiłem na dobrą sprawę jeszcze takiego prawdziwego sernika na zimno. Prawdziwego czyli takiego z warstwą owoców w galaretce oraz herbatnikami na spodzie - to definicja mojej rodzicielki na temat sernika na zimno. :)
Od siebie dodałem płotek z biszkoptów oraz cytrynowy smak masy serowej. Myślę, że będzie Wam smakował, skoro mamusia go zaaprobowała. ;)


Spód
Składniki:
  •  paczka herbatników
  • ok. 150g podłużnych biszkoptów przeciętych na pół
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć herbatnikami(nie musi być idealnie ;) ), a boki  biszkoptami.


Cytrynowa masa serowa
Składniki:
  • 500g mielonego twarogu lub sera z kubełka
  • 100ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki cukru(lub wedle smaku)
Śmietanę lekko ubić, dodać ser, sok, skórkę z cytryny  i zmiksować na jednolitą masę bez gródek. Cały czas miksując dodawać rozpuszczoną żelatynę.
Masę jeśli jest lejąca odstawić do lekkiego stężenia*, a następnie wylać ją do formy.



Owoce w galaretce
Składniki:
  • 200g malin
  • 100g jeżyn
  • brzoskwinia
  • galaretka truskawkowa rozpuszczona w 400ml wody
Brzoskwinię podzielić na ósemki(lub jeszcze mniejsze części) i ułożyć wokół biszkoptów na stężałym serniku, wysypać pozostałe owoce i zalać je gęstniejącą galaretką - to ważne, jeśli galaretka będzie płynna przeleje się przez szczeliny między biszkoptami i całość nie będzie dobrze wyglądać.
Odstawić do całkowitego stężenia.


* - polecam, aby wszystkie składniki na masę serową były zimne, wtedy masa zaraz po dodaniu żelatyny zacznie tężeć


 

1 komentarz: