9 sie 2013

Sernik z masłem orzechowym i grubą warstwą polewy czekoladowej


Nie wiem jak to napisać. Ten sernik nie jest dla wszystkich. Jeśli dbacie o linie omijajcie go szerokim łukiem, a jeśli macie w nosie obwód pasa(przynajmniej do chwili, aż z lodówki nie zniknie jego ostatni kawałek  ;) ) serdecznie zapraszam. Ja zdecydowanie zaliczam się do tej drugiej grupy, ale co mi tam? Raz się żyje, prawda?


Sernik jest dla fanów masła orzechowego, ale czy ktoś go nie lubi? Szczególnie w słodkiej wersji z dodatkiem czekolady? Przecież to para idealna.
Ponownie muszę stwierdzić, że klasyfikuje się on dość wysoko w moim prywatnym rankingu ulubionych serników(niedługo zacznę przyznawać miejsca ex aequo). Nie wiem czy to za sprawą smaku i aromatu orzeszków ziemnych, czekoladowego spodu a może tej ekstremalnie grubej warstwy kremu czekoladowego jaką jest zwieńczony.


Czekoladowy spód
Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 90g masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i cukrem. Dodać pokrojone w mniejsze części masło i rozetrzeć je w dłoniach, aż do powstania małych okruszków. Dodać roztrzepane jajko i zagnieść ciasto(jeśli nie chce się dobrze związać dodać łyżkę zimnej wody). Rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy ok. 21-22cm. Na tak przygotowany spód i boki(do samej krawędzi formy) wyłożyć arkusz folii aluminiowej, wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 15 minut z folią, po tym czasie zdjąć ją i dopiekać kolejnych 10-15 minut, aż zacznie się rumienić.



Orzechowa masa serowa
Składniki:
  • 600g mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g masła orzechowego, kupnego lub domowego(link)
  • 200g gęstego jogurtu greckiego
  • 3 całe jaja
  • łyżka kakao
  • łyżka mąki ziemniaczanej*
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/


Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i zmiksować na jednolity krem.
Jeśli go nie mamy proponuję delikatnie podgrzać masło orzechowe(np. w mikrofali) aby ogrzało się i zmiękło, a następnie zmiksować je na gładko z jogurtem; dopiero do tak przygotowanej masy dodać pozostałe składniki*.
Całość wylać na podpieczony spód i piec około godziny w 170ºC, aż wierzch ładnie się zetnie i delikatnie zrumieni.


Polewa czekoladowa
Składniki:
  • 400g jogurtu typu greckiego, używam takiego
  • 100g czekolady deserowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki cukru
Dzień przed serwowaniem sernika odsączyć jogurt. Należy zrobić to w sposób identyczny jak przy przygotowywaniu kremu jogurtowego(link).
Czekoladę wraz z cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej odsączony jogurt oraz kakao. Całość wymieszać za pomocą łopatki lub miksera i wyłożyć na wierzch przestudzonego sernika.
Tak przygotowany wypiąć z obręczy tortownicy, a następnie schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.


* - chodzi o to, żeby nie wbić do masy zbyt dużej ilości powietrza



 

5 komentarzy:

  1. Z miłą chęcią zjadłabym taki kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny świetny sernik! Uwielbiam masło orzechowe i czekoladę, więc bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlopaku...
    Jestes poprostu niesamowity,pelen moj szacunek!
    Obserwuje Twoja strone od momentu kiedy zauwazylam Twoj wpis,gdzie wygrales nagrode u Doroty na moje wypieki.. Powiem Ci, ze za kazdym razem mnie zaskakujesz.
    Jestem Twoja oddana fanka i zycze Tobie nieustannych inspiracji i checi do pieczenia.
    Po powrocie z urlopu planuje zrobic Twoj sernik z musem czekoladowym,normalnie sie uslinie jak ogladam te cudowne zdjecia-masz talent!
    pozdrawiam Cie bardzo cieplo

    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite. Przepis zapisuję i na pewno wykorzystam. Sernik wygląda bajecznie, a że kocham serniki, to mogłabym za niego zabić! ;]
    Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń