W tym roku cukinia oszalała. W ogrodzie owocuje tak intensywnie, że pobliscy znajomi i my nie nadążamy jej zjadać, a są to raptem 4 krzaczki! :)
Dziś prezentuję bardzo smaczne placuszki z tym warzywem. Można je jeść zarówno na słodko, polane miodem jak i na słono poprzez dodanie do nich np. odrobiony czosnku i fety(te lubię chyba najbardziej :) ).
Składniki:
- średnia cukinia - ok. 300-400g
- duże jajko
- 40-50g mąki
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 3 łyżki cukru jeśli robimy je na słodko
Smażyć na odrobinie oleju, aż staną się złote.
Uwielbiam ten posmak orzechów włoskich we wszelkich plackach. Na słono dodałabym tu jeszcze fetę, wtedy byłoby już całkiem idealnie! :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, jak zawsze.
U mnie też cukinia w ogródku szaleje i też nie nadążamy z przerobem , a placuszki to chętnie bym spróbowała, ciekawie te orzechy w nich wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpodałabym je z sosem czosnkowym, mogłoby wyjść naprawdę bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam cukinii u siebie w ogródku, ale za rok będzie inaczej :)
zapisuję i zrobię! koniecznie, konieeecznie :)
OdpowiedzUsuńZieleń tych placuszków bardzo mi się podoba, moje nigdy nie wychodzą takie kolorowe. Dodatek orzechów oczarowuje, uwielbiam grę konsystencji!!
OdpowiedzUsuńPlacki z cukinii to klasyk. U Ciebie zachwycają: )
OdpowiedzUsuń