20 sie 2013

Placuszki z cukini i orzechów włoskich


W tym roku cukinia oszalała. W ogrodzie owocuje tak intensywnie, że pobliscy znajomi i my nie nadążamy jej zjadać, a są to raptem 4 krzaczki! :)
Dziś prezentuję bardzo smaczne placuszki z tym warzywem. Można je jeść zarówno na słodko, polane miodem jak i na słono poprzez dodanie do nich np. odrobiony czosnku i fety(te lubię chyba najbardziej :) ).

Składniki:
  • średnia cukinia - ok. 300-400g
  • duże jajko
  • 40-50g mąki
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 3 łyżki cukru jeśli robimy je na słodko
Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce, lekko posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru wody. Dodać pozostałem składniki. W razie potrzeby zwiększyć ilość mąki, gdyby ciasto było zbyt luźne.
Smażyć na odrobinie oleju, aż staną się złote.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten posmak orzechów włoskich we wszelkich plackach. Na słono dodałabym tu jeszcze fetę, wtedy byłoby już całkiem idealnie! :)

    Piękne zdjęcia, jak zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też cukinia w ogródku szaleje i też nie nadążamy z przerobem , a placuszki to chętnie bym spróbowała, ciekawie te orzechy w nich wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podałabym je z sosem czosnkowym, mogłoby wyjść naprawdę bardzo smacznie :)
    Szkoda, że nie mam cukinii u siebie w ogródku, ale za rok będzie inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuję i zrobię! koniecznie, konieeecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zieleń tych placuszków bardzo mi się podoba, moje nigdy nie wychodzą takie kolorowe. Dodatek orzechów oczarowuje, uwielbiam grę konsystencji!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Placki z cukinii to klasyk. U Ciebie zachwycają: )

    OdpowiedzUsuń