11 sie 2013

Waniliowy pudding ryżowy z malinami


To jedna z tych potraw w których, nie ma mowy o al dente. Ryż ma być mięciutki, kremowy i aż napuchnięty od ilości wchłoniętego mleka i śmietanki. :)


Składniki:
  • 100g ryżu
  • 300ml pełnego mleka
  • 200ml śmietanki 30%*
  • 100g kremowego serka**
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki cukru***
  • łyżka masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Ryż zalać mlekiem oraz śmietanką, doprawić solą i cukrem. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem(z niewielkim prześwitem) około 30 minut. Ryż lubi się przypalać więc należy go co jakiś czas mieszać. 
Gdy będzie gotowy dodać wanilię, serek oraz masło.



Dodatkowo:
  • 200g malin
  • 1/3 szklanki cukru
Maliny zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż puszczą sok. 

Pudding serwować na ciepło lub zimno z malinami w syropie. :)




6 komentarzy:

  1. pyszności, uwielbiam taki ryż. Super zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale obłędnie wygląda. Uwielbiam taki ryż;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z moich ulubionych deserów: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeju jakie kolory, jak to wszystko pięknie wygląda! A pudding musi być znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały deser, bardzo apetyczny. A zdjęcia pierwsza klasa! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie :) piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń